Recept: Bacalhau de Legumes Gratinado

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Dit keer gratineren we hem met groentes (legumes) in de oven.

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Het recept is goed voor 5 à 6 personen.

Ingrediënten

800 gram schoongemaakte bacalhau
500 gram batata palha 
100 gram geraspte kaas
2 wortels
1 prei
2 grote uien
800 ml bechamelsaus
50 ml olijfolie
Nootmuskaat
Zout & peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Zet een pan water op en breng aan de kook. Leg hier voorzichtige de bacalhau in en kook gedurende 10 minuten. Zet vast een bord klaar en schep hier de gekookte vis op. Laat rustig afkoelen. Zodra de bacalhau voldoende is afgekoeld kun je de huid en graten verwijderen. Breek de vis in grove stukken (flakes).

Schil de wortels met een dunschiller en rasp ze vervolgens op een grove rasp. Snijd de uien in halve maantjes. Was de prei goed en snijd deze in dunne plakjes. Giet wat olijfolie in een ruime koekenpan en bak hierin de ui glazig. Zodra de ui glazig is kunnen de geraspte wortels en plakjes prei erbij. Hussel alles goed door elkaar. Bak tot alles goed gaar is en draai het vuur uit.

Voeg de aardappelsliertjes, kabeljauw en bechamelsaus toe en roer voorzichtig door. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Pak vervolgens een ovenschaal en schep het mengsel hierin. Strijk enigszins glad en bestrooi met de geraspte kaas. Zet in de oven op 200 graden totdat de bovenkant een mooi goudbruin kleurtje heeft en de kaas goed gesmolten is.

Bom apetite!

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

Mocht je niet aan een zakje batata palha kunnen komen, neem dan eens een kijkje bij de toko of Surinaamse supermarkt. Hier verkopen ze zakjes ‘kentang goreng’ van Sodiro’s die je kunt gebruiken in plaats van de batata palha (uiteindelijk hetzelfde product).


De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.