Recept: Bacalhau à Padeiro

Deze Bacalhau à Padeiro is een handig gerecht om oude broodjes op te maken. Mijn schoonmoeder koopt elke dag vers brood/verse broodjes en dan blijft er wel eens wat liggen (ze koopt standaard teveel). Waar ik dat brood dan gewoon rooster of er een tosti van maak zweert zij bij vers. Laten die ‘oude’ broodjes nou prima van pas komen bij het bacalhua recept van deze maand! Weggooien vind ik zonde. En aangezien Fernando gek is op bacalhau komt dat mooi uit zo.

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. 

Bacalhau à Padeiro

Bacalhau à Padeiro

Recept door Saudades de Portugal
0.0 van 0 Stemmen

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een nacht in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen. 

Categorie: » BacalhauKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

2

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

45

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 500 gram bacalhau

  • 2 papo secos

  • 150 á 175 gram wortel

  • 1 grote ui

  • 2 dikke tenen knoflook

  • 1 bosje verse peterselie

  • olijfolie

  • melk (handwarm)

  • versgemalen zwarte peper

  • snufje zout (optioneel)

  • Voor de topping
  • 600 ml melk (handwarm)

  • 2 grote eieren

  • 70 gram gezouten boter

  • 70 gram bloem

  • snufje nootmuskaat

  • zout & peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180ºC graden.
  • Dep de bacalhau droog en bak hem in wat olijfolie gaar. Verwijder vel en graten en breek de vis vervolgens in grove stukken.
  • Snijd de uien in dunne halve maantjes, rasp de wortels en pers de tenen knoflook. Snijd wat verse peterselie (naar smaak) fijn.
  • Scheur (of snijd) de broodjes in stukken en doe ze in een kom. Je kunt willekeurige witte harde broodjes voor dit recept gebruiken. Giet er melk overheen tot ze enigszins onderstaan. De gebruikte melk kun je straks hergebruiken.
  • Zet een koekenpan op het vuur met hierin een flinke scheut olijfolie. Bak de ui hierin op laag vuur glazig. Zodra hij bijna klaar is gaan de fijngesneden knoflook en de geraspte wortel erbij. Roer alles goed door en bak rustig door tot de wortel gaar is.

    Bacalhau à Padeiro
  • Voeg dan de stukken bacalhau toe en schep goed om. Knijp het brood iets uit en voeg toe aan de pan. Breng op smaak met een snufje zout, versgemalen peper en fijngesneden peterselie. Roer wederom alles goed door. Verhit nu op laag vuur. Blijf erbij staan en roer af en toe door. Draai zodra het mengsel door en door warm is het vuur uit.
  • Giet de melk waar het brood in heeft geweekt door een zeef en vul aan tot 600 ml.
  • voor de topping
  • Verhit de boter in een steelpan op hoog vuur en laat smelten. Voeg zodra de boter begint te bubbelen de bloem toe en roer goed door elkaar. Laat even rustig garen. Vervolgens gaat er geleidelijk de melk bij, blijf voortdurend roeren met een garde, tot er een gladde (bechamel) saus ontstaat. Breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat. Kook rustig door tot de saus mooi is ingedikt.
  • Splits je eieren. Haal de pan van het vuur en voeg de eidooiers een voor een toe en klop er met de garde goed door.
  • Giet de helft van de bechamelsaus nu bij het bacalhaumengsel en meng goed. Pak vervolgens een ovenschaal, vet licht in met wat olijfolie, en schep het bacalhaumengsel hierin.
  • Klop de eiwitten stijf. Spatel hier nu voorzichtig de andere helft van de bechamelsaus doorheen. Doe dit rustig zodat het zijn luchtigheid behoudt.

    Bacalhau à Padeiro
  • Verdeel dit nu over de bacalhau in de ovenschaal en bak de Bacalhau à Padeiro vervolgens in een voorverwarmde oven op 180°C graden in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.

    Bacalhau à Padeiro
  • Serveer direct. Bestrooi voor het serveren met wat fijngesneden peterselie.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!