Recept: Bacalhau com Puré de Grão

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Kikkererwten zijn peulvruchten die ze in Portugal graag eten en die heel goed samengaan met bacalhau. Zo ook in deze Bacalhau com Puré de Grão.

Bacalhau com Puré de Grão

Is de olijfolie je momenteel te prijzig om in één keer een liter te gebruiken? Zet dan gewoon een koekenpan met een flinke scheut olijfolie op het vuur en verwarm deze. Bak de moten zo’n 8-10 minuten tot ze rondom goudbruin en gaar zijn. 

Bacalhau com Puré de Grão

Bacalhau com Puré de Grão

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 3 Stemmen

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen. 

Categorie: » BacalhauKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

1

uur 
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

1

uur 

15

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 2 moten bacalhau

  • 300 gram gekookte kikkererwten

  • 1 ui

  • 6 tenen knoflook

  • 2 laurierblaadjes

  • 150 ml room

  • 1 eetlepel boter

  • 1 liter olijflie

  • 1 citroen

  • 1 bosje verse koriander

  • zout & versgemalen peper

Bereiding

  • Begin de avond van tevoren met het weken van je kikkererwten. Ze moeten ongeveer in formaat verdubbelen. Laat ze hiervoor minimaal 12 uur onder water staan. Een nachtje werkt prima. Kook ze vervolgens in ongeveer 60 minuten in licht gezouten water gaar. Giet af en laat even uitwasemen.
  • Haal in de tussentijd je bacalhau uit het water en maak schoon indien nodig. Dep de stukken vervolgens droog met wat keukenpapier. 
  • Zet een steelpannetje op het vuur met hierin de moten bacalhau (zonder graten). Giet er de liter olijfolie bij en verwarm tot 120ºC graden. Voeg vervolgens zes geplette tenen knoflook en de laurierblaadjes toe. Gaar de bacalhau gedurende tien minuten op 120ºC, of totdat de kabeljauw witte bolletjes begint los te laten.
  • Zet een koekenpan op het vuur met hierin drie eetlepels olijfolie (uit de pan met bacalhau). Snipper de ui en bak vervolgens licht bruin. Nu gaan de kikkererwten bij de ui. Schep alles even goed door elkaar en breng op smaak met wat vers citroensap. Gaar door tot de kikkererwten wat zachter worden.
  • Schep de inhoud van de pan vervolgens in de keukenmachine en pureer tot een puree. Giet tijdens het pureren de room er langzaam bij, tot je de gewenste consistentie bereikt. Breng op smaak met wat komijnpoeder, zout, zwarte peper en verse koriander (naar smaak). Maal tot een homogeen mengsel. Houd je van wat pit? Dan kun je ook wat piri-piri aan het mengsel toevoegen.
  • Haal de bacalhau uit de olijfolie en dep lichtjes met wat keukenpapier om eventuele overtollige olie te verwijderen .
  • Schep allereerst de kikkererwten puree op een bord en leg de porties bacalhau daar bovenop. Serveer met grelos salteados.
  • Als je de borden extra mooi op wilt maken gebruik dan serveerringen om de Bacalhau com Puré de Grão netjes in te scheppen. Begin met de puree, vervolgens de groente en maak af met de bacalhau. Garneer met de laurierblaadjes of wat verse koriander.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • • Hier kun je online bacalhau bestellen.
  • De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!
  • Het weken en koken van 250 gram gedroogde kikkererwten leverde mij uiteindelijk 585 gram gekookte kikkererwten op.

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!