Barbecue tijd: Sardinhas Grelhadas

Het is (bijna) zomer in Nederland, tijd om de barbecue af te stoffen! Misschien heb je hem net als ons al enkele malen gebruikt dit jaar, wie weet. Ik geef je de komende weken in elk geval een aantal heerlijke Portugese barbecue suggesties! Alles komt voorbij voor een volledige maaltijd. We trappen af met de onvermijdelijke sardientjes. Simpeler kan het haast niet!

Wij kopen onze sardientjes op de markt bij de visboer. Het kan zijn dat die heel vriendelijk aanbiedt om de sardientjes voor je schoon te maken. Niet doen! Neem ze in hun geheel mee, met kop, staart en ingewanden intact. Laat je ze schoonmaken en leg je ze daarna op de barbecue dan blijft er niets van je heerlijke visje over, hij valt geheel uit elkaar… Dus de visjes gaan in hun geheel op de barbecue. Hebben wij meerdere eters, dan gaan ze in de klem hierboven. Eten we met zijn tweeën dan gaan ze er los op. Draai ze in dat geval heel voorzichtig om, anders vallen ze alsnog uit elkaar.

Ingrediënten

Sardientjes
Zeezout
Stevig (desem) brood

Bereiding

Zoals ik al zei, super simpel dit recept! Leg je sardientjes op een vlak oppervlak en bestrooi ze aan beide zijden met zeezout. Leg ze voorzichtig op de barbecue. Probeer ze zo min mogelijk te draaien. Dus probeer ze per kant gelijk goed gaar te grillen, dan hoef je ze maar een keer om te draaien. Zorg dat je een plak stevig brood klaar hebt liggen op je bord. Erg belangrijk deze stap!

Zodra de sardientjes klaar zijn leg je een visje op je boterham. Dan trek je, met je vingers, voorzichtig de huid van de bovenkant weg. Nu kun je, weer met je vingers, de vis van de graatjes verwijderen. Is de bovenkant op, dan rol je het visje andersom (nog steeds op je broodje). Doe dan hetzelfde met deze kant. De graat kan weg en leg het volgende visje op dezelfde plak brood. Herhaal dit tot je genoeg sardientjes hebt gehad en peuzel dan je heerlijke plak brood op. Hier zijn ondertussen alle geweldige sappen en smaken van de sardientjes ingetrokken, jum!

Het moet even gezegd worden, maar sardientjes zijn niet de makkelijkste visjes om te eten… Ze zitten vol hele kleine graatjes, vandaar dat het handiger eten is met je vingers dan met mes en vork. Niet iedereen zal hier het geduld voor op kunnen brengen, maar lekker dat ze zijn!

Bom apetite!

De andere barbecue recepten gemist? Hier vind je ze allemaal terug!

Sardientjes

Volgende week gaan we met de onvermijdelijke bacalhau aan de slag, want ook die kan op de barbecue! Hou de site in de gaten.

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.