Recept: Sardinhas Albardadas

Heb je dikke, grote sardines, dan is er niks lekkerder dan ze simpelweg grillen op de barbecue. Maar heb je toevallig wat kleinere exemplaren, ook dan zijn er volop andere mogelijkheden. Hiervan geef ik je er vandaag één: we maken sardinhas albardadas. Schoongemaakte visjes, zonder kop en graatjes, in een smakelijk jasje!

Vraag (om het jezelf makkelijk te maken) of de visboer ze voor je wil schoonmaken en vlinderen. Laat alleen het staartje eraan zitten. Sardientjes uit de diepvries lenen zich iets minder goed voor dit recept, die missen een stukje stevigheid.

Ingrediënten

1 kilo verse sardines (gevlinderd)
125 gram bloem
3 eieren
50 ml witte wijn
50 ml water
3 tenen knoflook
laurierblaadje
2 citroenen
grof zeezout
olijfolie
verse peterselie
versgemalen zwarte peper
zonnebloemolie om te frituren

Bereiding

Begin op tijd om de sardines de tijd te geven alle smaken op te nemen. Pak een grote schaal/kom en doe hier een ruime eetlepel olijfolie in. Breng op smaak met flink wat zeezout, de geperste knoflook, het laurierblaadje en het sap van één citroen. Kluts even door elkaar en leg je visjes in deze marinade. Schep met je handen voorzichtig even om en laat ongeveer een uurtje intrekken.

Zodra je sardientjes lekker hebben liggen badderen kun je het beslag maken. Pak een diep bord en kluts hier de drie eitjes in los. Breng op smaak met een flinke snuf zeezout, versgemalen zwarte peper en fijngesneden peterselie (naar smaak). Dan kan de bloem erbij, meng alles even goed. Voeg vervolgens de witte wijn en het water toe tot er een beslag ontstaat. Niet te dik, niet te dun. Een beetje de consistentie van karnemelk. Houd je wijn/water over, geen probleem. De hoeveelheden voor het beslag zijn bij benadering. Het gaat erom dat het de juiste consistentie heeft.

Verwarm een pan zonnebloemolie op het vuur tot ongeveer 180 graden. Pak de sardientjes bij het staartje vast en haal ze door het beslag. laat ze even iets uitlekken voor je ze in de hete olie legt. Frituur er een paar per keer en leg de pan niet te vol. Zodra ze lichtbruin zijn schep je ze voorzichtig uit de pan op een bord met keukenpapier om uit te lekken. Herhaal tot al je visjes gefrituurd zijn. Bestrooi met wat zeezout en serveer met partjes citroen. Lekker met tomatenrijst.

Bom apetite!

Sardinhas Albardadas

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.