Wie bij het zien van deze foto’s geen trek krijgt… Nog zo’n super simpel, maar oh zo lekker Portugees recept, Bifanas à Moda de Lisboa! Oftewel (kort door de bocht) een broodje varkensvlees. Klinkt niet bijzonder misschien, maar je zult zien dat je je vingers erbij opeet. Vergeet vooral de dikke klodder mosterd niet om het geheel af te maken. Lekker met een biertje!
Als je vaker in Portugal bent geweest zal het je wellicht zijn opgevallen dat een bifana niet over hetzelfde wordt klaargemaakt. In het zuiden van het land krijg je deze variant, meer naar het noorden een andere (in een rode saus). Beide niet te versmaden, maar er zit duidelijk verschil tussen. Het recept voor de bifanas à moda do Porto volgt uiteraard ook nog binnenkort.
Als je in Portugal in de supermarkt of bij de slager staat kun je daar bifanas kopen. Dit is een soort vlees, zoals je hier schnitzels, karbonades of filetlapjes koopt. Uiteraard moet je er vervolgens zelf mee aan de slag om ze klaar te maken. Hier in Nederland kun je -bij gebrek aan bifanas- kiezen voor filetlapjes (á la minute), varkensschnitzels of varkensriblappen. Snijd het vlees zo dun mogelijk en/of sla het plat met een vleeshamer.
Ik kies vaak voor varkenschnitzels (naturel), aangezien ik niet zo’n fan ben van vetjes in of aan mijn vlees. Fernando daarentegen eet ze het liefst wel met de nodige vetjes eraan. Maar dat is dus een persoonlijke voorkeur, in Portugal zit er in de meeste gevallen zeker wat vet aan/in. Je kunt ze op papo secos (Portugees broodje) of tussen twee plakken pão caseiro (stevig Portugees brood) eten.
De meest gangbare manier om ze te eten is met een klodder Portugese mosterd. Maar… Je kunt ze vaak ook bestellen met een plak kaas en/of een gebakken ei erop. Ook hier komt het uiteindelijk aan op persoonlijke voorkeur. Probeer ze gewoon allemaal en kies je favoriet! Fernando zou als we in Portugal zijn met gemak een bifana per dag, als lunch of lanche, kunnen eten. Uiteraard wel met de nodige drupjes piri-piri erop. De meeste barretjes hebben dat standaard beschikbaar.
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!
Net op hier op het booreiland ..onze kok is portugees…wat is dit lekker zeg..
wji hopen binnen nu en een jaar in de buurt nazare te gaan wonen
gr
Maurice
We hopen weer over 3 tot 4 maanden weer te genieten van de bifanas op de manier van Alentejo. Nu even naar de echte slager voor de dunne varkenslapjes.
(Een echte slager is geen onderdeel van een supermarkt.)