Recept: Bifanas à Moda de Lisboa

Wie bij het zien van deze foto’s geen trek krijgt… Nog zo’n super simpel, maar oh zo lekker Portugees recept, Bifanas à Moda de Lisboa! Oftewel (kort door de bocht) een broodje varkensvlees. Klinkt niet bijzonder misschien, maar je zult zien dat je je vingers erbij opeet. Vergeet vooral de dikke klodder mosterd niet om het geheel af te maken. Lekker met een biertje!

Bifanas à Moda de Lisboa

Als je vaker in Portugal bent geweest zal het je wellicht zijn opgevallen dat een bifana niet over hetzelfde wordt klaargemaakt. In het zuiden van het land krijg je deze variant, meer naar het noorden een andere (in een rode saus). Beide niet te versmaden, maar er zit duidelijk verschil tussen. Het recept voor de bifanas à moda do Porto volgt uiteraard ook nog binnenkort.

Bifanas à Moda de Lisboa

Als je in Portugal in de supermarkt of bij de slager staat kun je daar bifanas kopen. Dit is een soort vlees, zoals je hier schnitzels, karbonades of filetlapjes koopt. Uiteraard moet je er vervolgens zelf mee aan de slag om ze klaar te maken. Hier in Nederland kun je -bij gebrek aan bifanas- kiezen voor filetlapjes (á la minute), varkensschnitzels of varkensriblappen. Snijd het vlees zo dun mogelijk en/of sla het plat met een vleeshamer.

Bifanas à Moda de Lisboa

Ik kies vaak voor varkenschnitzels (naturel), aangezien ik niet zo’n fan ben van vetjes in of aan mijn vlees. Fernando daarentegen eet ze het liefst wel met de nodige vetjes eraan. Maar dat is dus een persoonlijke voorkeur, in Portugal zit er in de meeste gevallen zeker wat vet aan/in. Je kunt ze op papo secos (Portugees broodje) of tussen twee plakken pão caseiro (stevig Portugees brood) eten.

De meest gangbare manier om ze te eten is met een klodder Portugese mosterd. Maar… Je kunt ze vaak ook bestellen met een plak kaas en/of een gebakken ei erop. Ook hier komt het uiteindelijk aan op persoonlijke voorkeur. Probeer ze gewoon allemaal en kies je favoriet! Fernando zou als we in Portugal zijn met gemak een bifana per dag, als lunch of lanche, kunnen eten. Uiteraard wel met de nodige drupjes piri-piri erop. De meeste barretjes hebben dat standaard beschikbaar.

Bifanas à Moda de Lisboa

Bifanas à Moda de Lisboa

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 5 Stemmen

Zorg ervoor dat je op tijd begint, zodat de smaken goed in het vlees kunnen trekken. Begin bij voorkeur de avond van tevoren.

Categorie: – VarkenKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

45

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 400 gram varkensriblappen

  • 3 tenen knoflook

  • 200 ml droge witte wijn

  • 2 laurierblaadjes

  • 1 volle theelepel paprikapoeder

  • zout & peper

  • 2 eetlepels reuzel (banha de porco)

  • 2 eetlepels boter

  • 1 eetlepel olijfolie

  • mosterd (om het af te maken)

Bereiding

  • Begin de avond van tevoren de voorbereidingen.
  • Klop het vlees met een vleeshamer of deegroller voorzichtig zo plat mogelijk, zodat je grote dunne plakken krijgt. Dit helpt daarnaast ook om het vlees malser te maken. Als je het vlees gaart trekt het wat samen, waardoor het weer iets dikker wordt, dus zorg voor hele platte lapjes.

    Bifanas à Moda de Lisboa
  • Zet een diepe schaal/kom klaar en leg de de lapjes vlees hierin. Breng op smaak met zout en peper. Plet de tenen knoflook en voeg toe aan de kom. Vervolgens gaan ook de laurierblaadjes, het paprikapoeder en de wijn erbij. Wrijf alles goed in het vlees en zet afgedekt weg om een paar uur (minimaal vier) te laten marineren. Bij voorkeur een nachtje!
  • Haal je vlees een half uurtje voor je het klaar gaat maken uit de koelkast om een beetje op temperatuur te komen. Haal vervolgens het vlees uit de marinade. Bewaar de marinade!
  • Zet een grote hapjespan of koekenpan met rand op het vuur met hierin de reuzel, de boter en de olijfolie. Het lijkt veel ‘vet’, maar het is de bedoeling om het vlees langzaam te garen in het vet (konfijten) in plaats van het te bakken. Dit zorgt voor heerlijk mals en smaakvol vlees. Gaar de bifanas dan ook op laag vuur.
  • Voeg zodra het vet in de pan warm is het vlees toe. Zorg dat het vlees in één laag vrij in de pan ligt. Past het niet allemaal tegelijk in je pan, gaar ze dan één voor één in dezelfde sappen. Zodra het vet in de pan begint te bubbelen (dit duurt wel een paar minuten) draai je de lapjes vlees om. Giet vervolgens ook alle marinade bij in de pan.

    Bifanas à Moda de Lisboa
  • Gaar nu rustig door/laat sudderen op laag vuur (minuut of twintig). Roer af en toe even in de pan en draai de lapjes vlees zo nu en dan om. Zodra de knoflook zacht is kun je de teentjes met een vork fijn prakken. Laat het vocht in de pan nu nog iets verder inkoken.

    Bifanas à Moda de Lisboa
  • Draai het vuur uit en haal het vlees uit de pan. Serveer direct (al dan niet inclusief de knoflook) op een lekker hard broodje of tussen twee plakken desembrood. Vergeet zeker de lik Portugese mosterd, en voor de liefhebber een paar drupjes piri-piri, niet!

    Bifanas à Moda de Lisboal
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • In Nederland kun je kiezen voor een schnittbroodje of een ciabatta (-achtig broodje) om je bifana op te serveren. Of leg je vlees tussen twee plakken lekker stevig desembrood.

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!