Recept: Bolo do Caco

Een bolo do caco is een typisch en erg lekker brood uit Madeira. De naam kan wat verwarring oproepen, aangezien bolo taart betekent. De enige overeenkomst met taart is echter dat dit brood rond is. De bolo do caco is een plat brood dat traditioneel gebakken wordt op een Caco, een vlakke plaat gemaakt van basalt die op hoge temperatuur wordt gebracht. Je eet de bolo do caco op Madeira, Porto Santo óf in je eigen eetkamer, want ik heb vandaag een recept voor je!

Waar je op het vasteland van Portugal je prego, bifana of tosti vaak geserveerd krijgt op een papo seco (typisch Portugees broodje), zul je merken dat het in Madeira meestal op een bolo do caco jouw kant op komt. Heerlijk! Vanaf vandaag kun je ze ook zelf maken!

Er zijn twee verschillende versies van dit brood, een gewone versie en een versie met zoete aardappel. Ik deel vandaag een recept voor de normale bolo do caco. Ben je gek op zoete aardappel, dan raad ik je zeker aan die variant ook eens te proberen.

Bolo do Caco

Bolo do Caco

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 3 Stemmen
Categorie: » BroodKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

10

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

10

minuten
Rijzen

1

uur 
Totale tijd

1

uur 

30

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 50 gram bakkersgist

  • 1 kilo bloem

  • 1 theelepel zout

  • 500 ml handwarm water

Bereiding

  • Los om te beginnen je gist op in een beetje van het water. Doe de bloem in een grote kom en voeg hier het zout aan toe. Dan je gist en de rest van het water. Tijd om de handen uit de mouwen te steken, kneden maar. Het is de bedoeling dat het een egaal, lichtelijk plakkerig, deeg wordt. Dek af met een theedoek en laat het ongeveer een uurtje rijzen op een warme plek. Verdeel daarna het deeg in balletjes ter grootte van een kleine tennisbal. Deze druk je daarna plat totdat ze zo’n 3 cm dik zijn.
  • Om dit brood te bakken heb je een pizza-, of grillsteen nodig. Zorg dat die goed heet is! Leg hier je broodjes op en bak ze totdat er een donkere harde korst ontstaat. Keer ze dan om en doe hetzelfde met de andere kant. Zodra ze klaar zijn snijd je ze open en besmeer je ze rijkelijk met kruidenboter. Dit brood wordt meestal warm gegeten, met knoflookboter. Maar ze worden ook gebruikt als basis voor belegde broodjes, zoals een prego (broodje met een dun bieflapje), als tosti en ga zo maar door. Heerlijk!
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Je kunt hele lekkere eten bij The Village pub in Caniço (Madeira). Ik raad die met kip of tonijn aan! Gebruik ook zeker alle bijkomende garneringen, succes verzekerd.

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!