Recept: Bolinhos de Bacalhau

Oftewel Pastéis de BacalhauOnder beide namen krijg/bestel je vaak hetzelfde. Nou heb ik natuurlijk al een overheerlijk recept gedeeld voor deze typisch Portugese snack. In de basis zijn ze hetzelfde. Maar vandaag draai ik er bolinhos (balletjes) van in plaats van de traditionele vorm. En ik geef net even een andere draai aan het recept. Gewoon, voor de variatie!

Als ik Pastéis de Bacalhau (of aanverwante zaken) maak, gebruik ik eigenlijk altijd bacalhau desfiado. Deze week ik niet in water van te voren, ik gebruik hem zo.

Goed voor zo’n 18 flinke bolinhos.

Bolinhos de Bacalhau

Ingrediënten

300 gram bacalhau (desfiado)
400 gram geschilde aardappels
2 uien (medium)
6 teentjes knoflook
melk
2 laurierblaadjes
2 takjes verse tijm
2 eidooiers
theelepel pimentão doce (paprika poeder)
verse koriander of peterselie
scheut water
bloem
2 eieren
paneermeel en/of panko
zonnebloemolie

Bereiding

Snipper de uien en pers de knoflook. Zet een koekenpan op het vuur met hierin een scheut olijfolie. Voeg de ui toe en bak rustig glazig. Voeg als de ui bijna klaar is de knoflook toe en bak dit even mee. Schep het mengsel uit de pan en bewaar voor later.

Pak een steelpannetje en giet hier voldoende melk in om de bacalhau in te koken. Naast melk gaat er een scheut water bij, de laurierblaadjes, de takjes tijm en een snufje zout. Voeg als laatste de bacalhau toe en breng rustig aan de kook. Kook vervolgens een minuut of acht en draai dan het vuur uit. Schep de vis uit de pan en leg het op een bord om iets af te koelen.

Schil je aardappels en halveer ze. Breng je melk opnieuw aan de kook en voeg de aardappels toe. Kook je aardappels gaar. Haal de aardappels van het vuur en schep ze in een kom. Voeg hier een lepel of twee van de melk uit de pan aan toe. Prak alles even goed fijn voor je de ui/knoflook toevoegt. Is je aardappelmengsel wat aan de droge kant? Voeg dan nog wat van de melk toe.

Haal met je vingers de bacalhau wat uit elkaar en schep door het aardappelmengsel. Nu gaat ook de theelepel paprikapoeder erbij. Snijd wat verse koriander of peterselie fijn en voeg naar smaak toe aan het mengsel. Proef even of er nog zout en/of peper bij moet en voeg dit zo nodig toe. Breek twee eitjes en scheid de dooiers van het eiwit. De twee dooiers roer je door het aardappel mengsel, de eiwitten kunnen weg (of voor wat anders gebruikt worden). Meng alles goed door elkaar met een vork.

Zet een pan op het vuur met hierin de zonnebloemolie. Verhit tot ongeveer 180 graden (op goed geluk) of gebruik een frituurpan. Zet drie diepe borden of schaaltjes klaar. Giet bloem in de eerste, twee losgeklopte eitjes in de tweede en doe paneermeel en/of panko in de derde.

Was je handen goed voor de volgende stap. Schep met een lepeltje hoopjes ‘deeg’ uit de bak en draai hiervan balletjes ter grootte van een golfbal (ongeveer). Zodra alles op is gebruikt en je allemaal balletjes hebt, haal je ze één voor één door de bloem. Vervolgens door het ei en als laatste rol je ze door het paneermeel.

Zodra je olie heet genoeg is (dit kun je testen met een stukje brood) laat je de balletjes voorzichtig in de hete olie glijden. Frituur ze nu een minuut of vier of tot ze goudbruin zijn. Laat ze nadat je ze uit de olie hebt geschept uitlekken op een bord bedekt met keukenpapier. Zowel warm als koud lekker! Serveer met een salade en eventueel een beetje citroenmayonaise.

Bom apetite!

  • Hier kun je online je bacalhau bestellen!

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.