Afgelopen zomer proefde ik deze koekjes in Centro de Portugal. Ik kende ze nog niet, dus dat maakte het extra leuk. Zo kom je toch telkens weer nieuwe verrassende dingen tegen! Nu heel Nederland in de bakmodus lijkt te staan (je moet toch wat) gooi ik het recept er tegenaan. Oorspronkelijk verbonden met Allerheiligen begin november, maar je ziet ze ook de rest van het jaar.
Een leuke bezigheid voor komend weekend, want het zonnetje lijkt het vooral zondag wat af te laten weten…
Ingrediënten
600 gram tarwebloem
150 gram suiker
100 gram honing
150 ml melk (lauwwarm)
3 eieren
100 gram zachte boter
30 gram bakkersgist
120 ml olijfolie
1 theelepel kaneel
1 theelepel anijszaad (erva doce)
50 gram amandel snippers
50 gram walnoten of pijnboompitten
1 citroen
eetlepel aguardente
snufje zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Rasp de citroen en probeer zo min mogelijk wit mee te raspen. Pak een ruime beslagkom en doe hier de bloem samen met de suiker/honing, de kruiden, de zachte boter, de citroenrasp, een snufje zout en 2 eieren in en meng alles goed. Ook kan nu de aguardente (vuurwater) erbij. Los ondertussen de gist op in de lauwwarme melk en meng ook dit goed voor je het toevoegt aan het meel mengsel.
Kneed alles nu tot een samenhangend deeg. Voeg tussen het kneden door beetje bij beetje de olijfolie toe. Kneed het goed door en voeg dan het volgende scheutje toe, kneed weer goed door, enz.
Voeg de fijngehakte noten toe aan het deeg. Als je het lekker vindt kun je ook 100 gram rozijnen aan het deeg toevoegen. Ik houd er niet zo van, dus laat ze altijd weg. Kneed alles wederom goed door elkaar. De olijfolie moet goed door het deeg geabsorbeerd zijn en alle nootjes mooi verspreid.
Zet een bakplaat klaar en bedek met een vel bakpapier. Maak balletjes deeg ongeveer ter grootte van een groot waxinelichtje (ik kan even geen andere vergelijking bedenken…) en leg ze met voldoende ruimte ertussen op de bakplaat. Dek af met een schone theedoek en laat op een warme plek ruim een half uur rijzen.
Druk de bolletjes iets plat. Klop het derde eitje los en strijk de koekjes hiermee in. Besprenkel met wat suiker en maak eventueel af met een amandel. Bak ze op 200 graden in 20 à 30 minuten gaar en goudbruin.
Bom apetite!
Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.
Heerlijk en eenvoudig.
Gekneed in een eenvoudige keukenrobot en werkt perfect. Wel bij het toevoegen van de olie blijven doorgaan en wachten tot de olie gebonden is voor je de volgende olie toevoegt. Olie in drie tijden toegevoegd.
Afgebakken met onder en bovenwater op 25’ bij 200*.
Zo halen we de Portugese sfeer toch even in huis vooral omdat we gekluisterd zijn aan ons Belgisch appartement
Is een lekker recept, wel veel ingredienten maar dat maakt het smaakvol. Dit hadden we volgens mij ook in een pastelleria in Castello de Vide, of in elk geval iets wat er heeeeeeel veel op lijkt. Het grote waxinelichtje is bij mij nagenoeg even groot als drie vingers breed, dus zonder duim en pink.