Kopen in Portugal: de Basis

De vastgoedmarkt in Portugal is de afgelopen jaren stevig gegroeid. Zeker rondom de toeristische trekpleisters van het land. Toch is het nog steeds de moeite om te kijken naar Portugal om er te wonen. Het land is een van de meest veilige landen ter wereld. In 2022 stond Portugal op de 6de plaats in de lijst van veilige landen volgens de Global Peace Index (GPI). Ook is het nog steeds een van de meest betaalbare landen van West-Europa.

Het klimaat is zoals bekend zuiders, dat wil zeggen veel zonneschijn! Het strand en de zee (oceaan) bekoren zowel zonnekloppers als surfers. Diverse surfstranden zijn wereld bekend, zoals Peniche en Nazaré. Je zou het niet verwachten, maar in de winter ligt er sneeuw in de Serra da Estrela, de hoogste bergstreek van Portugal. Buitenlanders ontdekken meer en meer het platteland, zeker omdat het vastgoed er meer betaalbaar is dan in en rond de grote steden.

Daarenboven mogen we ook de geschiedenis van het land niet vergeten. Diverse sites in het land zijn erkend door de UNESCO als werelderfgoed. Er zijn maar liefst 17 erkende World Heritage sites waaronder oa het klooster van Batalha, de toren van Belém en het paleis van Mafra. Het klooster in Alcobaça, ook werelderfgoed, is de laatste rustplaats van Inês de Castro, een 14de eeuwse koningin. Het verhaal van haar leven en dood was de inspiratie voor het drama “La Reine Morte” geschreven door Henry de Montherlant. Langs de lange kustlijn vind je nog steeds diverse authentieke Portugese vissersdorpjes die het bekijken waard zijn.

Waarom kopen?

Wat betreft de vastgoedmarkt moeten we wel enkele bedenkingen maken. Zowat 75% van de Portugezen bezit een woning, wat toch eerder uitzonderlijk is in West-Europa. Dat heeft onder meer tot gevolg dat er grote vraag is naar huurmogelijkheden. Voor toeristische doeleinden is er zeker een aanbod qua vastgoed om te huren. Voor verhuur voor enkele maanden tot enkele jaren is er evenwel schaarste. Dat maakt dat de aankoop van vastgoed in Portugal met het doel het goed te verhuren mogelijk een interessante investering kan zijn. Uiteraard hangt alles af van de locale omstandigheden. Plus de markt is altijd in beweging. Vandaar dat het interessant is om contact op te nemen met een vastgoedmakelaar in Portugal. Iemand die er al jaren woont en die de locale situatie kent en misschien ook uw moerdertaal spreekt.

Fiscaal gezien zijn er ook interessante mogelijkheden, waarbij de overheid probeert om buitenlanders te verleiden om naar Portugal te verhuizen. De bijzonderheden kan je best bespreken met de makelaar of een fiscaal adviseur.

Wat zijn de kosten?

Vastgoed aankopen in Portugal gaat gepaard met een aantal kosten. Deze lijst is niet alomvattend, gewoon een indicatie van de kosten waar je zeker rekening mee moet houden. Allereerst is er uiteraard de aankoopprijs zelf. De makelaar kosten zitten in de aankoopprijs verrekend en worden niet apart aangerekend. Tenzij dat er door jezelf een zogenaamde aankoop makelaar werd ingehuurd die onderhandelt met de verkopende makelaar.

Normaal gezien wordt de commissie, die in de aankoopprijs verwerkt zit, gedeeld als zowel koper als verkoper een makelaar heeft, maar daarvan kan afgeweken worden in onderling overleg. Bovenop de aankoopprijs zijn er de kosten voor de advocaat en de notaris. Het legale onderzoek zal door een gespecialiseerd advocaat worden uitgevoerd, waarna de akte door een officiële notaris kan worden overgedragen. Dat is anders dan bijvoorbeeld in België waar alleen een notaris wordt ingeschakeld voor de hele afwerking van de verkoop.

Bovenop voorgaande kosten komen nog twee belastingen van de overheid, de zogenaamde eenmalige transfer tax en de IMI tax die -gebaseerd op de hoogte van het bedrag van de tax- jaarlijks in één keer, in twee of in drie keer betaald kan worden. De advocaat kan je altijd op voorhand het totale kostenplaatje uitrekenen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Tot slot nog een goede raad. Zorg ervoor dat je je pand verzekert vanaf de dag dat je eigenaar wordt, je weet nooit wat er kan gebeuren…


De van oorsprong Belgische Lieve Sebreghts is een aankoop- en verkoopmakelaar werkzaam in het prachtige Portugal. Ze is zelf woonachtig in Lourinhã aan de Zilverkust, maar werkt door heel Portugal.