Bos in Barreiros: Tijd voor Actie!

Bezoekers van Portugal en expats hebben vele redenen voor hun keuze voor dit prachtige land. Allereerst natuurlijk de mensen: vriendelijk en hulpvaardig, zorgvuldig en precies. Maar vakantiegangers ontmoeten hen natuurlijk in mindere mate. Zij kiezen eerder voor de historische gebouwen, de cultuur van wijn, eten en festiviteiten, en de natuur. Bij ons zijn er maar liefst veertien werelderfgoed plaatsen binnen één uur autorijden! Maar er is ook nog een groep die kiest voor Portugal vanwege haar sportklimaat. Ja, natuurlijk, futebol, maar er is veel meer!

Rond Barreiros kun je fantastisch wandelen, hiken, watersporten en/of fietsen. Er ligt een circuit waar je kunt karten, een vliegveld om parachute te springen, je kunt paragliden, raften, paardrijden, buggy besturen. Het landschap varieert van relatief vlak tot hoogteverschillen tot 1000 meter.

Allemaal prachtig, maar voor ons had Portugal ook een andere aantrekkelijke sportfaciliteit: golf! En verwacht niet dat de golfbanen in het noorden in aantal vergelijkbaar zijn met de Algarve, waar de banen elkaar bijna wegdrukken. Hier in de regio zijn er genoeg uitdagingen voor de beginnende en gevorderde speler. Personeel op de banen is veelal Portugees, maar de spelers in veel mindere mate. De sport is voor velen te duur. Uitzondering hierop zijn jeugdspelers, die via een soort Jantje Betonregeling kunnen trainen en spelen. Dat is natuurlijk goed voor de toekomst van de edele golfsport.

En de titel van deze blog luidt “tijd voor actie!”. Dus de golfschoenen aangedaan, de tas en de trolley ingeladen, hoed en water mee en op naar Esposende dit keer, dat aan de Atlantische Oceaan ligt op minder als 40 minuten autorijden. Autorijden door de Minho verveelt nooit: het landschap varieert in kleur, hoogte, agrarische gewassen en verschillende bebouwingen.

Estela Golf is een prachtige Par 3 baan van 9 holes, naast de Cavádo rivier. Goede parkeermogelijkheden. De greens zijn goed verzorgd en uitdagend. De fairway is prima onderhouden. Pitch and Putt academie, uitstekende oefenfaciliteiten, clinics voor wie eens kennis wil maken met het spel, uitstekend restaurant en bar (de negentiende hole), en behulpzaam, Engels sprekend personeel. In het centrum van de golfbaan zijn huizen gebouwd, en een haven. Je wandelt er omheen, zonder elkaar te zien of te storen.

Ik had een heerlijke middag op de baan. Het was mooi weer met volop zon. Het was rustig. Ik ontdekte zelfs twee koppeltjes van de Hop! Ik mepte er lustig op los en was tevreden over de meeste slagen. Met zijn tweeën is het leuker, hoewel de eigen slag de uitdaging blijft. Dus iedereen die dat wil, kan me uitnodigen om mijzelf opnieuw te confronteren met mijn handicap. Ik trakteer op koffie!

Esposende is goed bereikbaar via zowel de Nationaal Route, als de Autostrada.


Gerard Bos runt sinds twee jaar samen met zijn vrouw Elly in Barreiros de luxe bed en breakfast Villa Branca Barreiros. De B&B is het gehele jaar open. Volg hen op Instagram en Facebook!