Recept: Pão de Ló de Chocolate

Het is intussen alweer even geleden, maar wij aten ooit een goddelijk lekkere pão de ló de chocolate tijdens een festival in de Algarve. Pão de ló is een luchtige en bij voorkeur vochtige eiercake. Na mijn recept voor de gewone pão de ló had ik beloofd ook nog eens het recept voor de chocolade variant te delen. Het kwam er maar steeds niet van om de keuken in te duiken… Maar met het paasweekend voor de deur natuurlijk geen beter recept dan eentje met veel eieren!

Ik wou hem persé met echte chocolade erin maken in plaats van alleen met de gebruikelijke cacao. Je proeft het verschil toch! Dus heb ik even zitten goochelen om hem precies goed te krijgen; oftewel smeuïg en smakelijk! Want niemand wil een droge pão de ló… Heerlijk bij de koffie of als nagerecht! En niet alleen met Pasen natuurlijk. 😉

Pão de Ló de Chocolate

De laatste ronde ging het tussen verschillende recepten en deze heeft uiteindelijk ‘gewonnen’. Je proeft zowel de typische eiersmaak van de pão de ló als de chocolade. Verder zijn ze op de foto nog wat warm waardoor ze nog smeuïger lijken dan ze zijn. Eenmaal afgekoeld hadden ze de perfecte consistentie! Ik heb ze bewust in een soort eenpersoonsporties gemaakt, in wat hogere schaaltjes. Want ik vind persoonlijk de chocolade variant het lekkerst als je hem op kunt lepelen. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon één grote maken en er stukken van snijden. De baktijden zullen dan ook iets afhangen van hoe groot en diep je bakvorm is.

Ingrediënten

60 gram bloem
2 eieren
11 eidooiers
180 gram suiker
25 gram cacaopoeder
50 gram goede kwaliteit pure chocolade (50% à 60% cacao)
snufje zout

Bereiding

Verwarm je oven voor op 180 graden

Begin met het scheiden van de eieren en doe de dooiers in een ruime beslagkom. Tik hier ook twee volledige eitjes bij in en voeg de suiker toe en een snufje zout. Mix dit een minuut of vijf tot je een bak vol luchtig, schuimig mengsel hebt, het is dan ongeveer verdubbeld in volume. Voeg vervolgens beetje bij beetje de gezeefde bloem en het cacaopoeder toe, blijf mixen. Rasp de chocolade op een fijne rasp en voeg als laatste toe. Vouw dit er met een spatel voorzichtig door, zodat je de lucht niet uit het mengsel klopt.

Pak een ronde springvorm of bakblik (of schaaltjes zoals ik heb gedaan) en bedek met bakpapier. Bestuif het bakpapier lichtjes met bloem of vet iets in. Giet of schep hier, netjes zonder morsen, je mengsel in en zet in het midden van de oven. Het bakken steekt nogal nauw, dus controleer regelmatig of blijf erbij staan. Afhankelijk van je oven zal hij er zo’n 20 à 25 minuten op 180 graden in moeten. Die van mij hebben 20 minuten in de oven gestaan. Het is de bedoeling dat het midden erg vochtig blijft. Dus denk je dat het nog teveel wiebelt middenin, dan is hij waarschijnlijk al klaar. Hij gaart nog iets door als hij uit de oven is.

Pão de Ló de Chocolate

Waarschijnlijk is het qua baktijd dus een beetje oefenen, maar het zal hoe dan ook smaken! Een pão de ló wordt namelijk niet overal vochtig geserveerd, maar zo is hij wel het lekkerst.

Bom apetite!

Tip: Maak van de overgebleven eiwitten een Pudim Molotoff, zo blijf je helemaal in de Paassferen en hoef je niets weg te gooien!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.