Ik heb weer een leuk projectje voor het weekend! De herfst/winter is in het land, dus tijd om iets te bakken wat bij deze jaargetijden past. We gaan een ‘cake’ maken met specerijen die passen bij de koudere maanden van het jaar: kaneel, kruidnagel en anijs! Het heet een bolo de mel en komt oorspronkelijk van de eilandengroep Madeira. Bakkers klaar? Bakken maar!
Dit recept komt precies op tijd, want traditioneel wordt deze cake gebakken op 8 december, de dag van Nossa Senhora da Conceiรงรฃo (de onbevlekte ontvangenis van Maria), aankomende zondag. Tegenwoordig zijn ze echter het hele jaar verkrijgbaar. De bolo de mel is รฉรฉn van de specialiteiten van Madeira, het eiland waar sinds de komst van de Portugezen veel suikerriet werd verbouwd. Het suikerriet kent een stroopachtig bijproduct, melasse, waar vroeger deze taart mee gemaakt werd. Dit zorgde ervoor dat de cakes extreem lang houdbaar waren. Tegenwoordig gebruikt men meestal honing en dat heet in het Portugees “mel“. Dus we maken bolo de mel.
Dit recept is goed voor meerdere bolos, ideaal om cadeau te geven tijdens de komende feestdagen!
Ingrediรซnten
Voor de gist
300 ml water
30 gram gist
500 gram bloem
Voor het deeg
1 kilo bloem
300 gram gesmolten boter
350 gram suiker
200 ml Madeira wijn
150 gram gesmolten reuzel
800 ml honing
15 gram baking soda
15 gram kaneel
1,5 gram kruidnagel (poeder)
1,5 gram anijs
50 gram amandelen
50 gram walnoten
1 sinaasappel
evt rozijnen en gekonfijte vruchtjes
Bereiding
Dag 1: Begin allereerst met het maken van het gistmengsel. Mix de ingrediรซnten en kneed het tot een bol. Dek de kom af met huishoudfolie en zet het tweeย ร drie uur op een warme plek. Als de tijd er bijna op zit kun je beginnen met de rest van het recept.
Zeef om te beginnenย de suiker en bloem op het aanrecht. maak vervolgens een kuiltje in het midden en doe hier het gistmengsel in. Kneed dan alles samen tot รฉรฉn massa.ย Smelt de boter en de reuzel en meng dit voorzichtig met de honing. Voeg toe aan het deeg en kneed weer goed door.ย Schep dan de baking soda, Madeira wijn, het sap en rasp van de sinaasappel, de specerijen, een deel van de noten (houd er een aantal achter de handย voor de decoratie) en eventueel rozijnen/vruchten erdoor. Kneed alles goed door het deeg. Rol er, zodra het niet meer aan de kom plakt, een bal van en dek af met een theedoek. Laat het nu minimaal 24 uur rijzen (twee ofย drie dagenย mag ook).
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Dag 2: Rol je deeg uit tot een plak van minimaal 4cm dik. Steek of snijd hier rondjes uit in het formaat van je vorm. Zorg ervoor dat je ze goed instrijkt met boter of met bakpapier bekleedt! Je kunt een hele grote maken, een aantal medium of wat kleintjes afhankelijk van welke ronde bakvormen je in huis hebt. Houd in elk geval de baktijd in de gaten, de kleine zullen sneller garen dan de grote. Decoreer ze met de overige noten en zet in de voorverwarmde oven. Afhankelijk van de grootte van de vormpjes moeten ze ongeveer 25 minuten in de oven (medium formaat). Laat rustig afkoelen.
Je kunt eventueel ook nog rozijnen en stukjes gekonfijtย fruit toevoegen, als je daar van houdt.ย Ik houd er niet van, dus laat ze liever weg. ๐ Verpakt in bakpapier of plastic kun jeย de bolo de mel een jaar (!) goed houden, maar wat is er nou lekkerder dan een versgebakken cake?! PS: je snijdt deze ‘cake’ niet in plakken of punten, maar breekt er stukken af met je vingers.
Bom apetite!
Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk!ย Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT)ย in jouw bericht!ย Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor deย nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.