Barbecue tijd: Espetada Madeirense

Deze week gaan we voor het barbecue recept naar Madeira. Misschien, naast de vis met banaan (jazeker…), wel het meest typische gerecht van het eiland, de Espetada da Madeira. Deze vlees spies is door de speciale manier van kruiden zeker een aanrader en een goede tip nu de barbecue weer eens aan kan! Een leuk idee voor wie eens wat anders wil proberen, maar het toch simpel wil houden.

Tussen alle visgerechten voor op de barbecue, deze week een vleesgerecht. Vaak worden, gemak dient de mens, speklapjes en worstjes op de barbecue gegooid. Maar met deze, makkelijk te maken, spiesen houd je het spannend. En zeg nou zelf, een beetje variatie kan nooit kwaad!

Ingrediënten

800 gram rundvlees (bij voorkeur rugstuk)
6 tenen knoflook
Laurier
Zeezout

Bereiding

Snijd je vlees in stukjes en breng op smaak met de gesnipperde knoflooktenen, 1 blaadje laurier en een klein beetje zout. Laat een uur of twee staan (het liefst langer), zodat het vlees goed op smaak komt.

Spies de stukjes vlees bij voorkeur op lauriertakken, met een beetje geluk heb je zo’n boom in je tuin staan. Of ken je, net als ons, iemand met zo’n struik. Maar als het echt niet anders kan, dan maar op een gewone spies. Je kunt in dat geval de stukjes vlees om en om met blaadjes laurier aan de spies rijgen. Gebruik je een laurierstok, snijd er met een scherp mes dan een puntje aan, zodat je het vlees er makkelijker aan krijgt.

Wrijf alles, als het aan de spies zit, goed in met zeezout. Laat het vlees daarna gaar worden op de barbecue. Sla na afloop het overtollige zout van de spies en wrijf het vlees in met boter.

De spiesen worden in Portugal verticaal geserveerd hangend aan een speciale houder. Die hebben we hier natuurlijk niet allemaal in huis… In dat geval kun je een dikke plak, stevig Portugees brood op een bordje onder de Espetada Madeirense leggen, wat op deze manier wordt doordrenkt met de heerlijke sappen die van de spies lekken!

Bom apetite!

De vorige barbecue recepten gemist? Hier vind je ze allemaal terug!

Copyright foto: Dave & Anne

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.