Ik Ga op Vakantie en Neem Mee… Terug!

Eerder deelde ik al eens tien dingen die je mee terug moet nemen naar Nederland na een vakantie in Portugal. Dus vergeet daarvoor niet om ruimte over te houden. Er moet (bij ons dan in elk geval) altijd van alles mee terug! We grappen vaak dat half Portugal in de koffer zit. Alleen daarom boeken wij op de terugweg altijd beide extra kilo’s bagage in de koffer bij. Vandaag een inkijkje in onze koffers van dit jaar.

Chiclets & Halls Canela

Dit gaat al jaren standaard mee terug. We zijn beide gek op kaneel en alles waar kaneel in zit. Gewone mentholkauwgom doe je mij geen plezier mee, maar de kaneelvariant daarentegen…! Ze worden dan ook niet per pakje gekocht, maar gewoon gelijk per doosje. We worden meestal lichtelijk vreemd aangekeken als we gaan afrekenen. Hetzelfde als voor de kauwgom geldt eigenlijk ook voor (keel)snoepjes. Ik ben geen fan. Deze zijn echter heerlijk!

Ik Ga op Vakantie en Neem Mee... Terug!

Lokale Drankjes

Tja, eigenlijk toch ook wel vaste prik. De nodige Portugese flessen drank. Sommige zijn hier in Nederland ook verkrijgbaar, maar tegen een iets andere prijs. Plus daar komen dan de verzendkosten nog bovenop… Licor Beirão had ik nog voldoende op voorraad, dus die hoefde niet mee in de koffer dit keer. Mijn brandymel was bijna op, dus moest zeker opnieuw mee! Ook de fles moscatel roxo was leeg, dus… De Macieira Cream is wat nieuws om te proberen, ik ben benieuwd!

Enchidos & Queijos

Elk jaar rijden wij naar de slager in Monchique om enchidos in te slaan. Heerlijke verse (huisgemaakte) worsten die ze vervolgens voor ons vacuum trekken. Chouriços, linguiças, farinheiras en alheiras gaan er mee terug. Om thuis heerlijk te branden of mee te kokkerellen. Naast charcuterie moet er natuurlijk ook de nodige kaas mee. Ik ben een echte kaaskop en gek op alle Portugese kaasjes! De kaasjes die we op de markt kopen eten we ter plaatse op en in de supermarkt (beter verpakt) kiezen we dan wat er mee terug gaat. Meestal Queijo da Serra da Estrela, Serpa, Nisa, Azeitão en/of São Jorge. Heerlijk bij de borrel.

Oregano

Ook dit is iets wat standaard meegaat in onze koffer, elk jaar weer zakken vol. Niet te vergelijken met de potjes gedroogde oregano die je in de supermarkt koopt. Normaalgesproken halen we het op de markt in Loulé of Olhão, dit jaar scoorden we verschillende bossen vers gedroogde oregano in Marmelete en Monchique. Fernando slaat daar dan zelf de blaadjes af en die nemen we mee, de lege takkenbossen laten we in Portugal. 😉

Ik Ga op Vakantie en Neem Mee... Terug!

Portugees Aardewerk

Elk jaar neem ik weer iets mee om aan mijn collectie toe te voegen. Altijd in de hand baggage, want ik denk niet dat de kleien potten een tripje in de koffer overleven… Je eten smaakt er zoveel lekkerder door en daarnaast staat het extra leuk op tafel! Je kunt het zo gek niet bedenken en ik heb het wel in huis. En toch vind ik elk jaar weer iets nieuws om mee terug te nemen. Er is ook zoveel keus!

Mimosa boter

Wij zijn beide niet van die boter eters. Behalve als we in Portugal zijn! Een van mijn guilty pleasures is toch wel een bordje torradas waar de boter vanaf druipt… Voor het ontbijt of als bijgerecht bij je zeevruchten. Altijd de gezouten variant overigens! De smaak is toch echt anders dan van de boter in Nederland, dus hup in de koffer ermee.

Ik Ga op Vakantie en Neem Mee... Terug!

Alho

Ik heb altijd wat moeite met de knoflook in Nederland (waar ik het ook haal). Vaak is hij binnen no time uitgedroogd… Dus nemen we twee strengen vers gedroogde knoflook van de markt in Portugal mee. Bij thuiskomst hang ik ze op en ik heb geen last meer van uitgedroogde teentjes. En ook nog eens super smakelijk!

Ik Ga op Vakantie en Neem Mee... Terug!

Bacalhau

Uiteraard ook wel in Nederland te verkrijgen, maar hier geldt voor ons hetzelfde als bij de Portugese drankjes. Er zit hier geen Portugese winkel in de buurt. Dus naast de al wat hogere prijs die je ervoor betaalt in Nederland komen er dan ook verzendkosten bij. Tegen de vieze luchtjes in de koffer laten we ook dit vacuum trekken. 😉

Ik Ga op Vakantie en Neem Mee... Terug!

Honing

Op de markt kopen we altijd een kilo Portugese honing. Honing uit de Algarve is een prachtig, natuurlijk product. Het is verkrijgbaar in verschillende smaken, bijvoorbeeld rozemarijn, oranjebloesem, tijm, lavendel of carob. Dit jaar gingen we voor de oranjebloesem. Voor de liefhebber is de honing er ook in mooie beschilderde aardewerken potjes. Wij gieten de kilo honing altijd over in een leeg waterflesje (van 750ml), zodat er geen kans is dat de pot breekt in de koffer.

Ik Ga op Vakantie en Neem Mee... Terug!

Uiteraard was dit nog niet eens alles… Er zaten bijvoorbeeld ook nog muxama, piri-piri’s, mosterd, doce de abobora & doce de tomate, tapiocameel en bouillonblokjes (en ik vergeet vast nog wat te noemen) in de koffers. 😉

Wat neem jij nou standaard mee terug in de koffer naar Nederland?