Recept: Carne de Porco à Alentejana

Varkensvlees en zeevruchten in één pan een rare combinatie? Dacht het niet! Ons culinaire reisje gaat vandaag naar de Alentejo, waar vlees en zeevruchten zonder problemen worden samengebracht in het heerlijke lokale gerecht Carne de Porco à Alentejana. Zoals je weet gaat het er in de Alentejo altijd kalmpjes aan toe, dus trek maar lekker wat tijd uit voor het volgende recept.

Je hoeft geen keukenprins(es) te zijn om dit hoofdgerecht te maken, maar je moet wel een beetje tijd (en dus misschien geduld) hebben. Een lastig ingrediënt is de massa de pimentão, een gekruide pasta van rode paprika die bij veel gerechten wordt gebruikt. Dit koop je in Portugal gewoon in potjes, maar als je deze niet hebt, kun je het ook zelf maken. Een voorbeeld van een recept vind je hier.

Carne de Porco à Alentejana

Carne de Porco à Alentejana

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 19 Stemmen
Categorie: – VarkenKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

6

porties
Voorbereidingstijd

30

minuten
Kooktijd

15

minuten
Marineren

3

uur 
Totale tijd

3

uur 

45

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 1 kilo varkenshaas

  • 1 kilo venusschelpjes

  • 1 kilo aardappels

  • 500 ml droge witte wijn

  • 4 tenen knoflook

  • 3 laurierblaadjes

  • 2 eetlepels massa de pimentão

  • 1 bosje verse koriander

  • 50 ml zonnebloemolie

  • 50 ml olijfolie

  • zeezout & zwarte peper

Bereiding

  • Was als eerste de kokkels in ruim zout water. Je kunt ze prima een uur of twee laten weken/schoonspoelen, je wilt immers geen zand in je eten. Snijd ondertussen de varkenshaas in blokjes. Doe de blokjes in een grote kom en pers de knoflook erboven uit. Voeg hier verder de laurierblaadjes, twee eetlepels massa de pimentão, zout en peper aan toe. Meng alles goed en voeg de witte wijn toe. Laat dit nu minstens twee uur (iets langer is beter) staan zodat de smaken in kunnen trekken.
  • Schil de aardappels (de hoeveelheid is enigszins afhankelijk van het aantal personen) en snijd ook deze in blokjes. Frituur de aardappelblokjes tot ze goudbruin zijn. Strooi er een beetje zout overheen.
  • Pak een grote koekenpan en doe hier de zonnebloemolie en olijfolie in. Giet het vlees af, maar bewaar de marinade. Voeg zodra de pan goed heet is het vlees toe. Bak dit voor ongeveer 5 minuten, voeg dan de marinade toe en laat wederom zo’n 5 minuten bakken. Giet ondertussen de schelpjes af en doe ze bij in de pan. Laat alles rustig doorkoken totdat de schelpjes openen (ook zo’n minuut of 5). Nu gaat de fijngesneden koriander erbij. Zet daarna het vuur uit.
  • Pak wat diepe borden en schep eerst de aardappelblokjes op en hier overheen het vlees/schelpjes mengsel. Vergeet ook de saus niet! Serveer met partjes citroen en/of Portugese tafelzuren en stevig brood (om eventuele saus op te deppen).
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Variatietip: Heb je geen massa de pimentão in huis, dan kun je het eventueel ook vervangen door een lepel ajvar plus een theelepel paprikapoeder. En bij de Turkse supermarkt verkopen ze vergelijkbare potjes tafelzuren (wortel, bloemkool, augurk, ui en paprika), mocht je niet aan de Portugese variant kunnen komen. Al is online altijd een optie!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!