De trots van Portugal in azulejos

Cristiano Ronaldo is al jaren mateloos populair. Een internationale superheld. Zijn hoofd kom je dan ook regelmatig tegen in de media. Ik had niet gedacht dat ik zo snel over hem zou schrijven en zeker niet in de context van mijn favoriete onderwerp azulejos, maar dankzij een Griekse grafisch ontwerper ga ik dat dan vandaag toch doen!

Charis Tsevis is een grafisch ontwerper die woont en werkt in Athene. Zijn werk bestaat uit digitale illustraties, waarbij hij regelmatig internationale grootheden in beeld brengt, zoals Obama of Steve Jobs. Tsevis gebruikt mozaïekpatronen om zijn personages in beeld te brengen en kiest per persoon een passende stijl.

In de serie van internationale grootheden mocht voetballer Cristiano Ronaldo niet ontbreken. Tsevis noemt hem meer dan een geweldige voetballer: hij is een artiest, een performer, een arbeidersheld, een rolmodel, een popster en een hardwerkende ondernemer. Ronaldo is de grootste en populairste held in het Portugal van deze tijd en Tsevis’ persoonlijke favoriete sportman.

Om Ronaldo in beeld te brengen koos Tsevis voor een typisch Portugees mozaïek: dat van de azulejos. Jarenlang bewonderde en bestudeerde hij deze traditionele en ambachtelijke Portugese kunstvorm. In Cristiano Ronaldo vond hij de perfecte hoofdpersoon om de azulejos te gebruiken in zijn digitale werk.

Tsevis heeft zijn serie illustraties met Ronaldo “O orgulho de Portugal” (de trots van Portugal) genoemd. Het is meer dan een project. Het is een eerbetoon aan Cristiano Ronaldo en de kunst van de azulejos.

Benieuwd naar wat hij nog meer maakt? Volg hem bijvoorbeeld op Facebook of check zijn website!