Recept: Carne de Porco à Pescador

De bekendste variant van dit gerecht is toch wel de ‘Carne de Porco à Alentejana‘. Gevolgd door de ‘Carne de Porco à Portuguesa‘. Maar er bestaat nog een variant op dit recept. Deze Carne de Porco à Pescador draait net als de versie uit de Alentejo om een combinatie van vlees en vis/zeevruchten. Maar de basis voor al deze heerlijkheden is gelijk: stukjes varkensvlees en aardappelblokjes aangevuld met andere smakelijke zaken. Nieuwsgierig geworden? Lees dan gauw verder voor het recept!

Carne de Porco à Pescador

Een enigszins lastig ingrediënt is misschien de massa de pimentão, een gekruide pasta van rode paprika die in veel gerechten wordt gebruikt. Dit koop je in Portugal gewoon in potjes, maar als je deze niet hebt, kun je het ook zelf maken. Een voorbeeld van een recept vind je hier.

Carne de Porco à Pescador

Carne de Porco à Pescador

Recipe by Saudades de Portugal
4.9 from 13 votes
Course: – VarkenCuisine: PortugeesDifficulty: Eenvoudig
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

3

hours 
Kooktijd

30

minutes
Totale tijd

3

hours 

30

minutes
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 500 gram doorregen varkensvlees

  • 400 gram garnalen (na het pellen)

  • 1 kilo vastkokende aardappels

  • 200 ml droge witte wijn

  • 1 paprika (groen of rood)

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 1 flinke eetlepel massa de pimentão

  • 1 eetlepel boter

  • 1 laurierblaadje

  • 1 bosje verse peterselie

  • 1 bouillonblokje vlees

  • olijfolie

  • zout & peper

Bereiding

  • Begin ‘s ochtends met de voorbereidingen voor de Carne de Porco à Pescador.
  • Snijd om te beginnen je varkensvlees in blokjes iets groter dan een dobbelsteen. Pak een ruime kom en doe hier de wijn, geperste knoflook, het laurierblaadje en de massa de pimentão in, roer even goed door elkaar en voeg de blokjes varkensvlees toe. Schep alles goed om en laat een paar uur marineren.
  • Schil je aardappels en snijd ze in blokjes ongeveer ter grootte van je varkensvlees. Pel de garnalen (of gebruik gepelde garnalen) en zet apart. Snijd de ui en paprika in halve maantjes. Schep je vlees uit de marinade en laat goed uitlekken. Gooi de marinade niet weg! Zet een ruime koekenpan of wok op het vuur met hierin een scheut olijfolie en de boter. Verwarm en bak je stukjes vlees op hoog vuur goudbruin. Schep ze uit de pan en houd apart. Vervolgens gaan de ui en de paprika in dezelfde pan. Voeg naar smaak versgemalen zout & peper en wat piri-piri toe (indien gewenst). Bak op niet al te hoog vuur glazig.
  • Frituur in de tussentijd de aardappelblokjes goudbruin en gaar. Laat de aardappelblokjes als ze klaar zijn goed uitlekken op wat keukenpapier.
  • Blus, zodra de ui glazig is, de pan af met de marinade en voeg het bouillonblokje toe. Roer goed door en laat dit even koken. Proef even en breng indien nodig op smaak met zout en/of peper. Laat het vocht rustig tot ongeveer de helft inkoken.
  • Voeg zodra het vocht voldoende ingekookt is de garnalen en het vlees toe en roer wederom goed om. Zodra de garnalen mooi roze en gaar zijn schep je alles nogmaals goed door elkaar. Maak af met wat fijngesneden verse peterselie en serveer direct met de gefrituurde aardappelblokjes ernaast.

    Carne de Porco à Pescador
  • Carne de Porco à Pescador is extra lekker met partjes citroen, Portugese tafelzuren en stevig brood (om de saus op te deppen).
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!