Recept: Carne de Porco à Portuguesa

Het is vrijdag, dus we duiken weer de keuken in! Vandaag maken we het hoofdgerecht Carne de Porco à Portuguesa. Dat vertaalt zich als varkensvlees op z’n Portugees. Als je mij al wat langer volgt denk je waarschijnlijk, heb ik die niet al eens voorbij zien komen? Bijna goed, dat was Carne de Porco à Alentejana, op speciale wijze uit de Alentejo. Vandaag maken we het zusje ervan, de variant (zonder vis) op z’n Portugees. Het lijkt op elkaar, maar is toch anders!

Ingrediënten

450 gram varkenshaas
600 gram aardappels
30 gram reuzel
2 teentjes knoflook
theelepel mild paprika poeder
1 laurierblaadje
200 ml witte wijn
50 gram augurken
60 gram zwarte olijven
verse peterselie
citroen
Olijfolie
zout & peper

Bereiding

Begin met het in blokjes snijden van het vlees. Kruid het vervolgens met zout, peper, paprikapoeder en de geperste knoflook. Meng alles goed en voeg dan het laurierblaadje en de wijn toe. Laat het vervolgens minimaal een half uur marineren. Zodra je vlees lang genoeg in de marinade heeft gestaan haal je het eruit, maar gooi de marinade niet weg!

Snijd de aardappels in blokjes en frituur ze goudbruin. Zet ondertussen een pan op het vuur met de reuzel (je kunt ook gewoon boter gebruiken) en verwarm. Zodra het goed warm is kunnen de stukjes vlees erin. Zodra het vlees een mooi kleurtje heeft en gaar is giet je de marinade erbij in de pan. Kook dit nog zo’n vijf minuten (of tot er een saus ontstaat).

Laat de aardappelblokjes uitlekken op wat keukenpapier en voeg ze daarna toe aan de pan met vlees en saus. Snijd de augurken in blokjes en de olijven in plakjes en voeg ook deze toe. Strooi voor het serveren wat fijngesneden peterselie over het gerecht. Serveer met partjes citroen of Portugese tafelzuren.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.