Celebra a Vida: Stairway to…

Er is veel te doen geweest over de karakteristieke buitentrappen naar de eerste etage. Worden ze van beton of van Light Steel Framing net als de huizen? De bouw van de trappen sneuvelde steeds qua prioriteit en planning. Iets anders was steeds belangrijker. Daarom klommen we maandenlang met diverse hulpmiddelen naar boven. Wat een verademing is het nu om soepel trede voor trede naar boven te lopen.

Toen de staalconstructie van de begane grond en eerste etage eenmaal stond, werd bewust nog gewacht met de buitentrappen. Onze verwachting was dat voor de trappen naar de eerste etage net als de keldertrappen een constructie van beton nodig was. Dat leek een logische gedachte. Toch bleek de aannemer daar anders over te denken. Nee hoor, Light Steel Framing. Vroegen we het later nog eens aan de engineer van de aannemer. De trappen? Dat kan beter beton worden. Zo ging dat een tijdje heen en weer, totdat de aannemer heel stellig met de eindbeslissing kwam: Light Steel Framing.

Planning

Er werd in die tijd druk gewerkt aan het dichtzetten van de huizen met isolatieplaten, maar de trappen kwamen nog niet aan bod. Om de eerste etage te bereiken klommen we steeds op een wankele ladder. Voor ons was dat een paar keer per week niet zo’n onderneming. De bouwvakkers deden dit meerdere keren per dag. Handiger toch als je die trappen eens gaat bouwen. Wanneer staat dat op de planning? Volgende maand was het antwoord. Zoals dat wel vaker gaat, werd volgende maand niet volgende maand. Er kwam steeds iets tussen. Dan werd het nog een maand later en de maand erna weer een maandje later. Zoals eigenlijk ons hele project. 😉

Glijbaan

In oktober begonnen ze dan echt met de staalconstructie van de trappen. Van boven naar beneden werd een soort glijbaan van stalen platen vastgezet op de grond en de eerste etage. De bouwvakkers knoopten een touw vast aan de bovenkant van de glijbaan en klommen zo via het touw steeds behendig naar boven. Het idee was om, je raadt het al, een maand later het vervolg van de trap te bouwen.

Stairway to…

Regen, regen en nog eens regen. Kletsnat was het in november en december, net als in onze kelders. De grond om de huizen heen was helemaal verzakt. De bouw van de trappen moest weer uitgesteld worden. Ondertussen was er een nieuwe bouwvakker bijgekomen. Hij bevestigde binnen een dag een paar extra stalen platen als tijdelijk treden en een geïmproviseerde leuning. Ineens hoefde je niet meer te klimmen, maar kon je al iets makkelijker naar boven komen. Dat niemand daar eerder op was gekomen…

Stairway to…

Trap afmaken

Het duurde tot eind maart voordat er weer flinke stappen met de trappen werden gemaakt. De staalconstructie van de leuning werd vastgemaakt aan de trap en de buitenkant bekleed met glasroc platen. Volgende stap was het bewapeningsstaal op de glijbaan voor de treden. Daarna volgde de houten bekisting.

Bovenop de stalen constructie werden de treden van beton gestort. Dus wel een beetje beton. Eenmaal uitgehard werd ook de binnenkant van de leuning met platen bekleed en de lichtpunten voor de trapverlichting toegevoegd. Final touch volgt later nog met de santa catarina tegels op de treden en natuurlijk stuken en verven.

Terrassen

Als je dan via die prachtige trap naar boven loopt, dan kom je op het ruime terras van de eerste etage. Ook hier zijn flinke meters gemaakt. Er staan nu muren tussen de terrassen en de waterdichte betonvloer is gestort. Daar komt later nog een toplaag overheen.

Er komt schot in! Volgende maand delen we meer mooie vorderingen van de bouw van de huizen.


Astrid & Serge bouwen in Fuseta het kleinschalige vakantieresort Celebra a Vida. Vier het leven! Wil je meer lezen over hun weg naar de Oost-Algarve? Lees dan hun blog of volg ze via Facebook en/of Instagram. En natuurlijk de maandelijkse blog op Saudades de Portugal.