Bijzonder Slapen: Quinta da Casa Amarela

Het landgoed Quinta da Casa Amarela is gelegen in het hart van de Douro, op de linkeroever van de rivier de Douro (in de Cambres-vallei), ongeveer halverwege tussen Peso da Régua en Lamego. De quinta behoort al sinds 1885 tot dezelfde familie. Het woonhuis is in het eerste kwart van de twintigste eeuw herbouwd en uitgebreid en dankt zijn naam aan de licht gele (amarela) kleur.

Quinta da Casa Amarela

Het is een familiebedrijf dat oude tradities op het gebied van de productie van wijnen en portwijnen in de regio voortzet. Begin augustus 2020 opende Quinta da Casa Amarela een nieuw project op het gebied van accommodatie: Casas da Quinta – Wine House Experiences. De quinta uit 1835 werd gerenoveerd en vernieuwd, met respect voor de originele details en de omliggende wijngaarden, naar het comfort/wensen van deze tijd. Er zijn vier suites in de quinta zelf en één suite apart van het hoofdgebouw. Alle kamers zijn ingericht door interieurontwerper Paulo Lobo en dus nog vrij nieuw.

Het is dus een heerlijke kleinschalige accommodatie. Je rijdt er over een smal weggetje naartoe en passeert eerst het oude woonhuis, waar de wijnmakerij gevestigd is, aan je rechterkant. Iets verderop, aan de linkerkant vind je de quinta waar je overnacht. Beide gebouwen liggen op loopafstand van elkaar. Het gebouw waar je slaapt ligt heerlijk rustig, midden tussen de wijngaarden. Wij bleken in de kamer apart van het hoofdgebouw te verblijven. Een klein knus huisje geheel in stijl met de regio en omgeving.

De kamer zelf had een klein zitgedeelte, een slaapgedeelte, klein keukenblok en een aparte badkamer. Het uitzicht vanuit de badkamer was spectaculair, je keek zo de wijngaard in! We hadden voor later op de middag een wijnproeverij gereserveerd, dus konden we eerst nog even rustig douchen, settelen en een rondje lopen door de tuin en de wijngaarden. Deze plek valt onder de noemer Turismo Rural, dus is het er heerlijk toeven. Verder heb je een prachtig uitzicht over het glooiende landschap van de Douro regio.

Je zit tussen Peso da Régua en Lamego in, dus er is meer dan genoeg te zien en doen in de nabije omgeving. Quinta da Casa Amarela opende haar deuren voor bezoekers in 1996, toen de Portroute werd gelanceerd. De quinta heeft een wijnbouwerfgoed met een gemiddelde leeftijd van meer dan 65 jaar waar de edelste druivensoorten van de Douro aanwezig zijn: touriga nacional, touriga franca, tinta barroca, tinta roriz, tinto cão, tinta amarela, tinta amarela, malvasia fina, viosinho, codega en anderen. De druiven worden hier na een zorgvuldige selectie nog op de traditionele manier, in grote granieten persen, met de voet geplet.

Quinta da Casa Amarela wordt vandaag de dag gerund door de familie Regueiro (vader Gil, moeder Laura en zoon Gil) en behoort al sinds 1885 tot deze familie. De wijnproeverij wordt gegeven door de enthousiaste eigenaar zelf. Hij neemt ons mee naar de wijnkelder met oude houten vaten, klassieke muziek op de achtergrond zorgt voor een vleugje magie en intimiteit, die er al sinds het begin van de wijnmakerij staan en die nu nog steeds gebruikt worden. Wat een prachtige exemplaren! Ook nemen we een kijkje waar de druiven na de pluk geplet worden, geheel nog op de traditionele manier dus, met ouderwets stampwerk. Na de rondleiding is het uiteraard tijd om te proeven.

We proeven een witte wijn, een rode wijn en een 10 jaar oude portwijn. Bij de wijnen werd een heerlijke zelfgemaakte Bola de Lamego geserveerd en bij de portwijn pure chocolade. Al nippend en keuvelend genieten we van de ervaring en de verhalen van de eigenaar. Aangezien het allemaal kleinschalig is, hebben we het geluk dat we een privé rondleiding/proeverij hebben. Dus gaat alles heerlijk op het gemak.

Quinta da Casa Amarela

Quinta da Casa Amarela | Saudades de Portugal

Het is een fijne uitvalsbasis voor als je de Douro regio wilt gaan bekijken. Je zit erg centraal, maar toch rustig. Je rijdt zo naar Peso da Régua en Lamego (Santuário de Nossa Senhora dos Remédios) toe. Zo besluiten wij ’s avonds wat te gaan eten in Lamego. Daarnaast zitten er ook verschillende grote/bekende porthuizen in de buurt. Zo kun je een en ander mooi combineren zonder elke dag van accommodatie te wisselen. Verder is er uiteraard ook niks mis met een dagje chillen aan het zwembad, het is tenslotte vakantie. 😉

Het ontbijt wordt ’s ochtends geserveerd in het hoofdgebouw. Je kunt met je kopje koffie ook eerst nog even plaatsnemen in de gezamenlijke woonkamer. Vervolgens kun je aan de grote tafel in de (aangrenzende) ‘eetkamer’ aanschuiven, er zijn verschillende plekken gedekt, en van het buffet kiezen wat je wilt. Eitjes worden op verzoek vers voor je gebakken. Er is keus uit verschillende verse broodjes, vers fruit, ontbijtgranen, verse sapjes, huisgemaakte jams, etc. Om je dag goed te beginnen!

Neem voor meer informatie over deze plek en/of boekingen een kijkje op de website of Booking.com.

* Quinta Casa Amarela, 5100-421 Lamego, Portugal