Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Vanaf vandaag elke maand een lekker recept waar alles om die oh zo Portugese bacalhau draait. Stof de cataplana maar af, voor een lekkere cataplana de bacalhau!
Cataplana recepten zijn zeer geschikt om helemaal aan te passen aan jouw eigen smaak. Dit is een basis recept, dus voeg toe wat je zelf lekker lijkt! Denk dan bijvoorbeeld aan champignons, garnalen of schelpjes. Maar ook zonder deze extra’s heb je al een smakelijke maaltijd! Heb je een kleine cataplana? Halveer de hoeveelheden dan gewoon, het steekt allemaal niet zo nauw.
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!
Ik eet graag cataplana vindt het een van de fijnste gerechten van portugal en deze nieuwe recepten ga ik zeker proberen
[…] op je te wachten… Een cataplana de marisco maken! Eerder al vertelden we je hoe je met kip en bacalhau aan de slag kon gaan in deze typische Portugese pan. Maar het gerecht der gerechten in de cataplana […]
In England bacalhau is almost impossible to find. We have seen it for sale in Cornwall, and I am sure there are shops in London but here in Hampshire I wouldn’t know where to look!
I guess we are pretty lucky here in Holland. There are Portuguese shops, online shops and I just buy it at the local fishmarket. Have you ever tried a toko (Chinese supermarket)? Over here they also sell it. Otherwise you can always use fresh codfish and a bit more salt. Not the same, but close enough!