Recept: Cataplana de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Vanaf vandaag elke maand een lekker recept waar alles om die oh zo Portugese bacalhau draait. Stof de cataplana maar af, voor een lekkere cataplana de bacalhau!

Cataplana recepten zijn zeer geschikt om helemaal aan te passen aan jouw eigen smaak. Dit is een basis recept, dus voeg toe wat je zelf lekker lijkt! Denk dan bijvoorbeeld aan champignons, garnalen of schelpjes. Maar ook zonder deze extra’s heb je al een smakelijke maaltijd! Heb je een kleine cataplana? Halveer de hoeveelheden dan gewoon, het steekt allemaal niet zo nauw.

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Het beste kun je de bacalhau een dag in het water te laten staan en dit water een aantal malen verschonen.

Ingrediënten

1 kilo schoongemaakte (en ontzoute) bacalhau
800 gram aardappels
1/2 groene paprika
1/2 rode paprika
300 gram tomaten
3 teentjes knoflook
2 middelgrote uien
1dl olijfolie
1dl witte wijn
koriander of peterselie
zout & peper

Bereiding

Begin met de voorbereidingen. Zorg dat je de bacalhau gebruiksklaar hebt, dus geweekt en schoongemaakt. Verder betekent dit schillen, pellen en snijden. Dit scheelt een hoop werk tussendoor. Dus… schil de aardappels en snijd in redelijk grote blokjes of niet te dunne plakjes. Pel de uien en snijd in halve maantjes. Pers de knoflook. Snijd de paprika in dunne reepjes. Haal de schil van de tomaten en snijd in kleine blokjes en verdeel indien gewenst de bacalhau in (wat grotere) stukken. Nu al het snijwerk achter de rug is kunnen we beginnen met koken.

Het handige aan een cataplana is dat alles wordt gegaard in dezelfde pan. Dit scheelt een hoop afwas! Zet de pan op het vuur en giet er ongeveer de helft van de olijfolie in. Laat wat warm worden en doe dan de uien, de knoflook, tomaat, paprika reepjes, aardappels en bacalhau erin. Breng op smaak met wat zout (voorzichtig, de bacalhau is ook al wat zoutig) en peper. Besprenkel met de rest van de olijfolie en giet de witte wijn erover. Indien nodig kun je een klein scheutje water toevoegen. Sluit het deksel en laat rustig pruttelen totdat de aardappels gaar zijn. Een kind kan de was doen. Bestrooi met wat fijngesneden koriander (of peterselie).

Bom apetite!

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken (voeg dan wat meer zout toe aan het gerecht). Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.