De zomer staat eindelijk voor de deur! Al gaat het nog een beetje met horten en stoten… We trekken gelijk de cataplana weer tevoorschijn. Dit keer maken we een lekker gerecht dat geheel om moeders mooiste onder de vissen, de zeeduivel (tamboril) draait. Ze maken hier in Portugal ook een lekker rijstgerecht mee, maar de speciale bereiding in een cataplana zorgt ook voor een heerlijk resultaat!
Goed voor ongeveer vier personen.
Ingrediënten
800 gram zeeduivel (schoongemaakt)
ongeveer 250 ml zeeduivelbouillon
2 rijpe tomaten
1 prei
1 grote ui
1/2 rode paprika
4 ansjovisfilets
1 chilipepertje
laurierblaadje
olijfolie
citroen
zeezout
verse koriander
voor de bouillon
500 ml water
kop, graten en lever van de zeeduivel
1 grote ui
4 tenen knoflook
2 saffraan draadjes
1 theelepel kurkuma
olijfolie
witte wijn
bosje verse peterselie
bosje citroentijm
Bereiding
Als je nog nooit eerder een zeeduivel schoon hebt gemaakt, maak het jezelf dan makkelijk en vraag of de visboer het voor je doet. Neem wel het ‘restafval’ mee om bouillon van te trekken!
Zet een ruime pan op met hierin een flinke scheut olijfolie. Snijd de ui en knoflook in stukken en bak rustig glazig. Zodra de ui glazig is kun je die afblussen met een glas witte wijn voordat je de overige ingrediënten (zeeduivelkarkas, de lever, saffraan, kurkuma en bosjes kruiden) aan de pan toevoegt. Breng aan de kook en voeg dan het water toe. Breng het opnieuw aan de kook en kook op laag vuur een minuut of vijf. Draai het vuur uit en laat wat afkoelen. Proef even en breng indien nodig op smaak met zeezout en versgemalen peper. Giet de bouillon door een zeef en vang het vocht op, de rest kan weg.
Ontdoe in de tussentijd de tomaten van vel en zaadjes. Dit gaat het makkelijkst als je ze blancheert. Leg ze hiervoor (voorzichtig!) 15 à 20 seconden in kokend water en schep ze daarna direct over in een kom ijskoud water. Het velletje kun je er nu zo afpellen. Haal ook de zaadjes eruit en snijd ze in halve maantjes of blokjes.
Snijd de (halve) paprika in smalle reepjes, de prei in dunne ringen, de ui in halve maantjes en je chilipepertje fijn. Zet je cataplana op het vuur. Begin met een scheut olijfolie en voeg daar vervolgens je gesneden ingrediënten aan toe, roer even om en fruit een minuut of twee. Dan gaan de ansjovisfilets en het laurierblaadje erbij. Pers een halve citroen uit en voeg het sap toe aan de cataplana.
Nu kunnen de tomaten (en evt. een snufje suiker) erbij. Leg daarboven op de stukken zeeduivel en giet de bouillon er overheen. Sluit nu voorzichtig de cataplana en kook met het deksel gesloten minimaal tien minuten. De kooktijd is geheel afhankelijk van de grootte van je stukken vis. Je kunt na tien minuten even spieken. Draai zodra de zeeduivel gaar is het vuur uit. Serveer de cataplana dicht en open hem voor het extra effect aan tafel. Pas op dat je je niet brandt (hete stoom) bij het openen! Bestrooi voor het serveren met wat verse koriander. Serveer met partjes citroen. Lekker met geroosterd knoflookbrood en/of gekookte aardappels en een groene salade.
Bom apetite!
Variatietips: kook een aantal aardappels (snijd ze niet te groot) in stukken/plakken mee. Leg deze dan onder de vis in de cataplana. Of voeg drie minuten voor de zeeduivel klaar is een aantal hele garnalen in schaal toe aan de cataplana en sluit hem opnieuw.
Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.