Recept: Chanfana de Cabra

Wie in de Beira Litoral (bijvoorbeeld Coimbra) is moet absoluut chanfana gaan eten. Dit traditionele gerecht van verrukkelijk mals geitenvlees in rode wijn heeft als hoofdstad Mirando do Corvo, maar komt ook in de streek eromheen veel voor. Het gerecht wordt geserveerd in een typische ronde, zwarte ovenschaal, de caçoila de barro preto, afkomstig uit Olho Marinho. Heerlijk die winterse stoofpotten!

Als het in Portugal over een traditioneel gerecht gaat is er vaak een legende bij betrokken. De chanfana is hierop natuurlijk geen uitzondering. Er zijn verschillende varianten op de legende, maar vrijwel altijd speelt het verhaal zich af in het Mosteiro de Santa Maria de Semide, een klooster in Miranda do Corvo:

De zusters van het Mosteiro de Santa Maria de Semide verhuurden de grond rondom het klooster aan lokale boeren, die betaalden met zaken als kippen, wijn, olie of arbeid. Er waren echter ook veel herders onder de huurders, die de kloosterzusters betaalden met geiten of schapen. Vooral de oude dieren, die zich niet meer voortplantten en ook geen melk meer gaven, waren een populair betaalmiddel.

De zusters hadden geen middelen of ruimte om de dieren te houden, dus kozen zij ervoor de beesten te slachten voor het vlees. Ze ontdekten een manier om het vlees te bereiden en vervolgens te conserveren, zodat het niet verloren zou gaan. Ze gebruikten hiervoor de wijn die ze van andere boeren kregen en de kruiden uit hun eigen kruidentuin. Het vlees werd in de wijn gebraden en dan in een dikke, harde saus bewaard in de koele kelders van het klooster.

Nu we min of meer weten waar het recept vandaan komt is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Geen zin in ouwe geit? Je ziet ook wel eens dat het gemaakt wordt met lam of konijn. Mijn tip: maak het met geit!

Ingrediënten

1 kilo geitenvlees
150 gram spekblokjes
2 uien
4 teentjes knoflook
750 ml goede rode wijn
bosje peterselie
4 kruidnagels
reuzel (wordt nog veel gebruikt in Portugal)
2 laurierblaadjes
paprika poeder
zout
peper
olijfolie

Bereiding

Begin een dag van te voren met het voorbereiden van de vlees marinade!

Snijd het geitenvlees allereerst in stukjes. Meng je vlees met de uitgeperste knoflook, de vier kruidnagels, de laurierblaadjes, de fijngesneden peterselie, wat paprikapoeder, zout en peper. Hussel alles even goed door elkaar en voeg drie eetlepels olijfolie en de rode wijn toe. Meng wederom alles goed. Laat de marinade lekker intrekken tot de volgende dag.

Snijd de uien in ringen en verspreid deze over de bodem van een vuurvaste ovenschaal (officieel dus gemaakt van zwarte klei). Strooi de spekblokjes er overheen en bedek vervolgens met het vleesmengsel dat je gisteren hebt voorbereid. Daarna kan het geheel, zonder deksel, in de voorverwarmde oven op 180º graden (officieel een houtoven, maar wie heeft dat nou?) geplaatst worden. Zorg dat het vlees net onder de marinade staat en besprenkel met de reuzel.

Roer alles even door na ongeveer een uurtje en draai de oven terug tot 150º. Laat nu nog een uur in de oven staan of totdat het vlees goed mals is. Vergeet voor het serveren niet de kruidnagels eruit te halen! Serveer met gekookte aardappels of batatas a murro en groente naar wens.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.