Compleet Coimbra: Crochet Festival

Als je naar Coimbra komt, moet je zeker eens door de Rua Fernandes Tomás wandelen. Loop door de middeleeuwse toegangspoort, de Porta de Almedina, even een steil klimmetje op en je bereikt de straat. Eerder werd deze de Rua das Fangas genoemd, verwijzend naar een oude meeteenheid voor graan. Een leuk restaurantje met terrasje draagt nu de naam Fangas. Het smalle straatje volgt de loop van de vroegere oude stadsmuur.

Het moet in 2013 geweest zijn dat er voor de eerste keer een initiatief genomen werd door studenten sociaal werk en anderen om een jaarlijks terugkerend  “Crochet-festival” te organiseren. Omdat de oudere generatie in de Baixa vaak weinig tot geen sociale contacten meer heeft en weinig mobiel is, werden senioren, jongeren (studenten) en geïnteresseerden samengebracht in een origineel haakproject. Elk jaar wordt er een thema bepaald waarrond gewerkt wordt. Eerdere thema´s waren paraplu´s en rozen.

Haakwerk maken en aanleren is zoals een generatie overschrijdende traditie in ere houden. De oudere generatie initieert wat de jongeren heden ten dage niet meer beheersen.  Maar in deze tijd is haakwerk niet meer old fashion maar juist heel trendy. Dat zie je in de kledingzaakjes.

Bij het begin van de zomer kan je dan het resultaat van dit haakproject in samenwerkingsverband werk gaan bewonderen in de oude stad. Je kan genieten van kleurrijke zonne- of schaduwdoeken al naargelang je ze wil benoemen.  Deze lappen worden creatief opgehangen en zorgen voor een kleurrijke noot in het straatbeeld. Ze bieden meteen wat schaduwspel op warme dagen. Het straatje krijgt er ook iets fotogenieks door.

Van de ongeveer 100 deelnemers aan deze actie zijn er een 50-tal bewoners. Een tof initiatief om deze gevarieerde groep mensen met elkaar in contact te brengen. Het resultaat is echt het bewonderen waard. Misschien kan je niet aan de verleiding weerstaan een hapje of een wijntje te consumeren op het terrasje van één van de meerdere restaurantjes of barretjes. Ja, alles in verkleinwoorden.

Wil je tijdens je bezoek aan Coimbra graag een gastvrouw die je de authentieke, historische en ook minder toeristische plekjes  laat zien, contacteer me gerust via e-mail.

Wie meer wil vernemen over dit haakinitiatief kan ook terecht op het Facebook page “Inproject Coimbra


Marieleen is sinds augustus 2019 heerlijk “reformada” en heeft dus tijd (en zin) om elke eerste zaterdag van de maand allerlei ontdekkingen in Coimbra te delen. Plus natuurlijk haar enthousiasme en liefde voor de stad!