Recept: Pastéis de Toucinho

Het is een van de vele zoetigheden die Portugal rijk is. De letterlijke vertaling van dit ‘gebakje’ is spek taartje (Pastéis de Toucinho). En in dit geval betekent het ook echt dat er spek in zit en dus niet alleen in de naam, zoals bijvoorbeeld het geval bij Toucinho do Céu. Het is een taartje dat zijn oorsprong vindt in de Alentejo en wel in een klooster (wat een verrassing!). Een ware specialiteit uit Arraiolos!

Een van de hoofdvoedselsoorten van de Alentejo-bevolking is varkensvlees; het is dan ook niet verwonderlijk dat afgeleide producten hiervan ook voorkomen in sommige regionale zoetigheden. De meest bekende is wellicht de Pudim Abade de Priscos (hier zal ik het recept ook nog een keer van delen). Het lijkt een wat vreemde combinatie misschien, maar het werkt! Net zoals de bonentaartjes die al eens voorbij kwamen.

Ingrediënten

voor het deeg
500 gram bloem
120 gram reuzel
water (lauw)
zout

voor de vulling
230 gram bacon (ongezouten/-gerookt)
230 gram ongebrande amandelen (zonder vliesje)
500 gram suiker
8 eidooiers
1 citroen
1 kaneelstokje

Bereiding

Verwarm je oven voor op 180 graden.

Smelt om te beginnen je reuzel, met een snuf zout, in een klein steelpannetje. Laat het vervolgens rustig afkoelen terwijl je verder gaat met het recept.

Pak een ruime kom en doe hier de bloem in. Maak met je vingers een soort kommetje in het midden. Zodra de reuzel is afgekoeld giet je hem in dat kommetje midden in de bloem. Meng de twee ingrediënten nu door elkaar. Voeg vervolgens beetje bij beetje wat handwarm water toe, terwijl je blijft kneden. Ga hiermee door tot je een samenhangend en elastisch deeg hebt.

Haal je vormpjes te voorschijn, vet ze licht in met wat boter en zet ze vast op een bakplaat. Bestuif je aanrecht lichtjes met bloem en leg hier je deeg op. Rol het nu met een deegroller zo dun mogelijk uit. Snijd of steek vierkantjes uit het deeg die net wat groter zijn dan je vormpjes. Leg het stuk deeg in een vormpje en druk aan tot in de randjes. Snijd overtollig deeg, dat boven de rand uitsteekt, eraf met een mesje. Herhaal tot je deeg op is en alle vormpjes gevuld zijn.

Dan gaan we bezig met de vulling. Doe allereerst het spek in de keukenmachine en maal zo fijn mogelijk. Zet dan een pannetje op het vuur met daarin de suiker en een kopje water. Breng rustig aan de kook tot alle suiker volledig is opgelost en je een suikersiroop hebt (ongeveer vijf minuten doorkoken na het oplossen van de suiker). Op dat moment gaan het kaneelstokje en de fijngemalen bacon erbij. Roer alles goed door elkaar en laat rustig verder koken op laag vuur tot je spek gaar is.

Maal intussen de amandelen vast fijn in de keukenmachine en splits je eieren (de eiwitten heb je voor dit recept niet nodig). Giet het baconmengsel door een zeef en druk met een lepel alles goed door. Het gezeefde mengsel gaat vervolgens terug in de pan en de fijngemalen amandelen kunnen er dan bij. Roer goed door en verwarm een paar minuten op laag vuur. Draai vervolgens het vuur uit en laat rustig afkoelen.

Zodra het mengsel in de pan voldoende is afgekoeld (minimaal handwarm) voegen we er pas de volgende ingrediënten aan toe. Schil je citroen met een dunschiller en voeg toe aan het mengsel in de pan. Ook kunnen nu de los geklopte eidooiers erbij. Je kunt er nu eventueel nog een snufje kaneel aan toevoegen. Meng alles goed en verwarm rustig op laag vuur om in te dikken.

Haal de pan, zodra de vulling voldoende is ingedikt, van het vuur en laat een beetje afkoelen. Pak je bakplaat met deegvormpje erbij en verdeel het mengsel over de met deeg beklede vormpjes. Vul ze tot net iets onder de rand, de vulling komt omhoog tijdens het bakken.

Bak de taartjes in een voorverwarmde oven op 180 graden in een minuut of 15 goudbruin en gaar. Dit zal per oven wat verschillen, dus hou ze in de gaten. Zodra ze klaar zijn haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen. Haal ze dan pas uit de vormpjes. Bestrooi ze, voor je ze serveert, met wat poedersuiker.

Bom apetite!

Variatietip: Bestrijk de taartjes voor je ze in de oven zet met wat eigeel en bestrooi met wat poedersuiker.

Pastéis de Toucinho

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.