Compleet Coimbra: Kunstgaleria Sete

Ik laat me altijd graag uitnodigen voor één of andere activiteit hier in Coimbra. Dus was het e-mailtje met officiële uitnodiging van de Kunstgalerij “Galeria Sete” in Coimbra welgekomen. Op 24 september zou er immers een nieuwe tentoonstelling ingehuldigd worden van een zekere Felipe Barbosa. Niet dat ik deze Braziliaanse kunstenaar ken of er al van had gehoord. Maar bij een bezoek aan de galerij viel me meteen het veelkleurige werk op dat de hele ruimte opvrolijkte. Het veelvuldig gebruik van recyclage materiaal waaronder leren lapjes van een voetbal sprong in het oog.

Bijna een jaar geleden was ik al eens vol verwachting naar deze galerij voor moderne kunst gestapt met drie van mijn aquarellen. Ik dacht zo, je weet maar nooit dat iemand ze mooi vindt of wil.

Dat was mijn eerste ontmoeting met de jongedame Carlota die er de permanentie doet. We hadden een toffe babbel en ik kon met haar een grote voorraad aan kunstwerken in de kelder bekijken. Een bonte verzameling van een al even bonte groep artiesten, leek me zo.

Maar wat ik zo leuk vond in de tentoonstellingsruimte op het gelijkvloers zelf, was dat alle tentoongestelde werken in de maand voor kerst (in 2022 normaal vanaf 3 december en meteen de 11de editie) en nieuwjaar de prijs van 300 euro niet overschreden of zullen overschrijden. Dat dus al die kleine, maar ook grotere, vaak schattige en creatieve werken voor democratische prijzen te koop werden en worden aangeboden. Om jezelf cadeau te doen of anderen mee blij te maken. Deze actie heet Pocket Art.

Dan hoorde ik lange tijd niks meer. Tot vorige week toen die persoonlijke uitnodiging in mijn mailbox zat. Ik kreeg meteen de gelegenheid tot gesprek aangeboden kreeg met de eigenaar, Eduardo Rosa. Ik had immers eerder al reclame gemaakt voor deze blog waar ik maandelijks een artikeltje voor schrijf. Een onderwerp dat steeds gelinkt is aan Coimbra en dat wordt gepubliceerd op de eerste zaterdag van elke maand.

Eduardo Rosa vertelde me op die zaterdag dat hij al 25 jaar kunstverzamelaar is (in een vorig leven ingenieur) en ondertussen een 900-tal stukken in zijn bezit heeft. Hij heeft een brede interesse in alle disciplines van de kunst en daarom is er ook een grote variëteit in de stukken die hij bezit. Niet alleen schilderijen, maar ook beeldende kunst en installaties maken er deel van uit. Hij vertelde mij dat hij galerijen in binnen- en buitenland bezoekt, soms met andere kunstliefhebbers. Hij koopt werken aan, en soms schenken kunstenaars hem een werk. Alhoewel hij soms zakelijk onderhandelt over de aankoopprijs, zegt hij dat elke aankoop uiteindelijk toch een emotionele beslissing is. Daar kan ik me in vinden, want vaak staan we voor een kunstwerk en vragen we ons af wat dat dan wel moet voorstellen of betekenen…en of het ons raakt. Dus lijkt me de zogenaamde “click” met het kunstwerk echt wel een vereiste.

Nu ben ik nieuwsgierig van aard en dus vroeg ik waar de naam van de Galerij “SETE” (zeven) vandaan komt. Eduardo vertelde me dat het een hommage is aan de man die ooit “Galeria Cinco” (vijf) in Coimbra in bezit had en noodgedwongen de galerij in het centrum moest sluiten. Waarom dan geen “Seis” (zes) hoor ik jullie al zeggen? Dat vroeg ik hem ook. Dat zou logisch zijn. Wel, het klinkt artistieker denk ik, het bij de oneven getallen te houden. En dus werd het “Sete”.

Coimbra: Kunstgaleria Sete

Eduardo Rosa mikt bij de verkoop van de werken in de Galerie Sete vooral op de Portugese markt. Voor wie de talloze galerijen kent in onder andere Lissabon weet dat het hard knokken is om hier in Coimbra het hoofd boven water te houden. De concurrentie met de hoofdstad is groot. Maar voor iedere Coimbra bezoeker/toerist alvast hierbij een uitnodiging om bij de kerstverkoop 2022 uit te kijken naar mijn drie aquarels (een beetje PR mag zeker) maar ook de werken van de anderen te bewonderen.

Coimbra: Kunstgaleria Sete

Ik had Eduardo ook verzocht me een kort en persoonlijk verhaal over de aankoop van een of ander kunstwerk te sturen. Maar zoals dat al eens gaat met mensen met een drukke agenda, kwam het verhaal niet binnen voor de einddatum. Maar geen stress hiervoor noch teleurstelling. Je bent niks voor niks in Portugal. “Neen” zeggen, daar hebben de Portugezen het immers moeilijk mee.

Neem alvast een kijkje op de website. Er is recent een nieuwe tentoonstelling opgezet.

Galeria SETE
Av. Elísio de Moura, 53
3030-183 Coimbra, Portugal

Ik voel me ondertussen bijna als een local. Als mensen al eens vragen waar ik vandaan kom, durf ik al eens grappen: “de Coimbra”.

Twee werken die ik recent maakte, aquarel op karton.


Marieleen is sinds augustus 2019 heerlijk “reformada” en heeft dus tijd (en zin) om elke eerste zaterdag van de maand allerlei ontdekkingen in Coimbra te delen. Plus natuurlijk haar enthousiasme en liefde voor de stad! Volg haar op Instagram voor nog meer foto´s van Coimbra en omgeving. Voor een rondleiding of een bezoek aan de stad aarzel niet haar te contacteren via marieleenb.pt@gmail.com.