Culturele koekjes

Laatst bezocht ik de LX Factory in Lissabon. Het was zondag, dus de LX Market was gaande. Hier verkopen allerlei creatieve ondernemers hun spulletjes op een kraampje in de straat. Zo ook een ontzettende lieve mevrouw met bijzondere koekjes. Culturele koekjes welteverstaan!

Als Portugezen iets zijn is het trots op hun land en hun tradities. Waar de gemiddelde Nederlander geen flauw benul heeft van wie Joost van den Vondel is, noch weet welk traditioneel drankje in Schiedam gemaakt wordt, is de Portugees vaak goed op de hoogte van de helden, tradities en regionale lekkernijen van het land. Daarom kom je in Portugal ook zo vaak leuke en interessante initiatieven tegen die het cultureel erfgoed helpen te verspreiden. Zo ook het initiatief waar ik vandaag iets over wil vertellen.

Het bedrijf Onilda’S maakt koekjes waarmee ze het Portugese erfgoed kunnen promoten. Hoe doe je dat met koekjes? Door een aantal typisch Portugese zaken af te beelden op de koekjes en ze in een prachtig doosje te verpakken waarop extra informatie wordt gegeven. Zo is er een koekje met, hoe kan het ook anders, een sardientje erop. Maar er is ook het koekje met het Mosteiro dos Jerónimos, het belangrijke Manuelijnse klooster in Lissabon.

Nieuwsgierig bekijk ik alle koekjes die voor me liggen op de kraam. Ik bewonder, zoals zo vaak, de creativiteit van de Portugezen als het gaat om dit soort dingen. De mevrouw achter de kraam ziet mijn nieuwsgierigheid en knoopt een gesprekje met me aan. Ik vraag haar of ik foto’s mag maken van haar koekjes om aan de mensen in Nederland te laten zien. Natuurlijk mag dat, sterker nog, ik moet een doosje uitzoeken dat ik wil meenemen naar Nederland. De keuze is makkelijk. Fernando Pessoa natuurlijk, de geweldige schrijver.

Terwijl ze de koekjes met zorg inpakt en in een tasje stopt met een extra rood lintje, vraag ik haar naar haar winkel, zodat ik iedereen daar naar toe kan sturen. Helaas, ze heeft geen winkel… Maar ze is wel iedere zondag op de LX Market. Dus lieve mensen: op naar Lissabon! En dan op zondag de bus pakken naar de LX Factory. En dan een doosje van deze jammie koekjes kopen. Eentje voor jezelf en eentje als souvenir voor de thuisblijvers!

Zie ook Facebook: Onilda’S