Silves: het Culturele Centrum van de Algarve

Hoe vaak heb ik deze weg al gereden? Vijftig keer? Honderd keer? Ik heb geen flauw idee. Maar ik weet wel dat steeds wanneer ik aan kom rijden via de N124 en ineens in de verte het kasteel en de kerk van Silves zichtbaar worden, ik me altijd blij voel. Silves, één van mijn favoriete plekjes in de Algarve. Als jij van cultuur en geschiedenis houdt, lees dan hieronder waarom ook jij naar Silves moet.

Eerst even wat algemene informatie. Silves is een stad in de provincie Algarve met zo’n 6300 inwoners. Het ligt op 45 minuten rijden vanaf Faro en je bent er in een half uurtje vanuit Albufeira of Lagos. Silves was ooit de hoofdstad van de Algarve, maar verloor deze status mede door de verzanding van de rivier Arade (waardoor het economische belang daalde). In de tijd van de Moorse bezetting was de stad zeer belangrijk en heette Xelb, Xilb of al-Shilb. Daarvoor, tijdens de Romeinse heerschappij, was de naam Cilpes. De huidige naam is, zoals je al zult hebben begrepen, afgeleid van deze vroegere benamingen.

Silves | Saudades de Portugal

Als je met de auto bent, parkeer dan ergens “beneden”. Maak vanaf daar een wandeling langs de Ponte de Silves, de brug over de rivier Arade. Deze brug wordt vaak de Romeinse brug genoemd, maar de huidige versie komt in werkelijkheid uit de vijftiende eeuw. Onder het klikkende geluid van de vele ooievaars wandel je verder het centrum in, langs met azulejos betegelde huizen, de oude stadsmuur en de lokale markt. Steeds verder klim je omhoog, in de richting van het kasteel en de kerk (geen wandeling dus voor wie slecht ter been is).

Castelo de Silves

De belangrijkste bezienswaardigheid van Silves is het kasteel. Op deze plek stond vroeger het kasteel van de Moren, die vanwege de geografische ligging van Silves de stad tot een vesting hadden gemaakt. Buiten de muren prijkt het standbeeld van koning Sancho I, met zwaard in de hand. Hij was het die Silves op bloedige wijze veroverde op de Moren in 1189. Daarmee waren de Moren niet verslagen, want in 1191 werd Silves weer heroverd op de christenen. Pas in 1253 viel Silves definitief in christelijke handen. Dit was ten tijde van koning Afonso III, die opdracht gaf het zwaar beschadigde Moorse kasteel te restaureren tot hetgeen je vandaag de dag ziet.

Eenmaal binnen de muren zal je zien dat het kasteel nog in uitstekende staat verkeert. Het is daarom niet vreemd dat dit kasteel al in 1910 tot Nationaal Monument werd uitgeroepen. Terwijl je rondloopt over de muren, zie je de archeologische opgravingen die binnen het kasteel gedaan worden. Je krijgt een goed beeld van hoe strategisch de Moren het kasteel plaatsten in de omgeving. Bovendien heb je vanaf het hoogste punt een schitterend uitzicht over de omliggende huizen en velden.

De entree voor volwassenen kost € 2,80 en voor een kaartje inclusief een bezoek aan het bijbehorende museum betaal je € 3,90. Het kasteel is het gehele jaar open (behalve met Kerst en Oud & Nieuw). Openingstijden:
Van begin oktober tot eind mei 09.00 – 17.30 uur.
In juni en september 09.00 – 19.00 uur.
In juli en augustus 09.00 – 20.00 uur.

Castelo de Silves

Sé de Silves

Deze kerk, ook een Nationaal Monument, wordt beschouwd als één van de grootste tempels van de gotische architectuur van de Algarve. Hij werd waarschijnlijk gebouwd in de late dertiende eeuw. De kerk heeft een groot deel van zijn gotische charme verloren door de vele restauraties in de daarop volgende jaren. Bekende grote veranderingen vonden plaats na de aardbeving van 1755 en er vond een uitgebreide restauratie plaats in de 20ste eeuw. Op de binnenplaats vind je een aantal graven, waaronder het oorspronkelijke graf van koning João II die hier werd begraven in 1495. Zijn stoffelijk overschot werd echter vier jaar later naar het Mosteiro da Batalha overgeplaatst.

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 09.30-13.00 en van 14.30-17.00 uur.
Zaterdag van 09.30-13.00 uur.
Zondag gesloten (dan wordt de mis gehouden).

Sé de Silves

Als je de highlights hebt bezocht, kijk dan ook eens rond in de lokale winkeltjes. Je vindt hier fijne regionale producten en kleine zaakjes waar je het ambacht van azulejo schilderen kunt bewonderen. Natuurlijk kun je er niet alleen naar kijken, ze bieden de handgemaakte producten ook te koop aan. Ook kun je in Silves prima eten! Probeer voor de lunch bijvoorbeeld frango piri-piri bij Churrasqueira Valdemar of ga ’s avonds heerlijk zeevruchten eten bij Marisqueira Rui. Succes verzekerd.

Feira Medieval de Silves

Laatste tip voor een hele speciale ervaring in Silves: het Feira Medieval de Silves! Waar kun je beter een middeleeuws feest houden dan in de prachtige setting van dit stadje? Het wordt gehouden gedurende een aantal dagen in augustus en is absoluut één van de leukste festivals van de Algarve. Er lopen allerlei figuren uit de Middeleeuwen rond, vooral ook uit de geschiedenis van Silves. Er wordt verrukkelijk middeleeuws gegeten aan lange, houten tafels met een hooibaal als stoel. Natuurlijk is er muziek en je kunt in de smalle straatjes volop snuffelen bij gezellige kraampjes. Wij hebben er zelfs ooit eens onze toekomst laten voorspellen in een bontgekleurd en mysterieus tentje. Die voorspellingen waren helemaal zo gek nog niet…