Dans de Corridinho

Kleine bekentenis: ik sta een paar keer per week dansend voor de TV met mijn Wii U en Just Dance DVD. Ik dans de sterren van de hemel op Lady Gaga, Rihanna en Stromae. Dansen is al van kleins af mijn passie. Jazzballet, streetdance, gewoon in de disco of dus voor de TV. Geen wonder dus dat ik eens ben gaan neuzen in de dansen van Portugal. Argentinië heeft de tango, Spanje flamenco, maar wat heeft Portugal? Jawel, de corridinho!!

De corridinho is een volksdans, die begin twintigste eeuw ontstond in de Algarve. Het ontstaan van de dans is nogal een romantisch verhaal. De Spanjaard Lorenzo Alvarez Garcia had een mooi meisje uit Loulé, Maria da Conçeicão, ontmoet en wilde haar het hof maken. Hoe kon hij dat beter doen dan met goede moves? Hij koos voor een polka, een dansvorm die de wereld aan het veroveren was vanuit Oost-Europa. Bij deze dans was het de bedoeling om in paren te dansen in een snelle maat. Ideaal om Maria dichtbij zich te hebben.

Niet lang daarvoor had de Algarve kennis gemaakt met een nieuw instrument, de accordeon. Oude muzikale tradities werden verrijkt met dit instrument en het werd al gauw volop ingezet bij de lokale dansen, zo ook de nieuw geïntroduceerde polkadans. De polka en de accordeon werden samengebracht en regionaal ontwikkeld tot wat uiteindelijk de corridinho werd.

De corridinho wordt gedanst in paren die in een cirkel staan, de meisjes aan de binnenkant en de jongens aan de buitenkant. De paren dansen de cirkel rond en maken af en toe pas op de plaats, waarbij de man de vrouw ronddraait. Alles gaat gepaard met een ingewikkeld voetenpatroon. Op YouTube vond ik de ideale oefenvideo, dus zoek een partner en ga aan de slag!

Er gaat zo ongeveer geen regionaal feest voorbij in de Algarve zonder dat een dansgroep de corridinho komt demonstreren. Met een beetje geluk kun je de volgende keer meedoen! Wil je op de hoogte blijven van alles rond de corridinho? Like dan deze Facebook pagina.