De Algarve Verkennen per Boot

De Algarve staat bekend om zijn prachtige kustlijn, met spectaculaire rotsformaties. Maar heb je er wel eens aan gedacht om die kustlijn vanaf de andere kant, de zee, te bekijken?! Heerlijk met wapperende haren vanaf een boot bijvoorbeeld. Voor sommigen is dit het ultieme vakantiegevoel. En de Algarve heeft heel veel mogelijkheden!

Ik heb een dramatisch korte aandachtsspanne, wat niet heel handig is als je een boottocht maakt. Gewoon rustig een beetje op een boot zitten is aan mij niet bepaald besteed… Duurt het tochtje twee à drie uur en zien we onderweg allerlei interessante zaken?! Dan ga ik graag mee! Maar een hele dag hoeft voor mij niet echt.

Voor iedereen is dit echter anders en daarom is het goed te weten dat je in de Algarve enorm veel keus hebt als het op boottochtjes aankomt. Er zijn lange en korte boottochten, grote en kleine boten, snelle en beduidend minder snelle, etc. Kies voor degene die jou en je reisgenoten blij maakt. De kustlijn van de Algarve is lang, heel lang. Bedenk in ieder geval welk stukje je het liefste wilt zien. Om de keuze wat makkelijker voor je te maken zet ik een aantal opties voor je op een rij.

De lekker-zonnen-boot

Wil je vooral lekker bakken in de zon, dan zijn er verschillende langzaam varende boten te vinden, die je een hele dag of een halve dag rondvaren. Als je dit aan de westkust boekt, zul je langs de rotsen van de Algarve gevaren worden. De mooiste formaties vind je bij Ponta da Piedade, in de buurt van Lagos. Als je de hele dag vaart is er meestal de mogelijkheid om op kleinere bootjes over te stappen, om ook in de grotten te varen. In dat geval krijg je ook de lunch inclusief, soms aan boord, soms op het strand. Vroeger waren dit sardientjes, maar die lust helaas niet iedereen. Toch jammer, want het gaf een heerlijke smeerboel! Tegenwoordig serveren ze veelal kip (dat lust tenslotte iedereen) met een typische salade, Portugees brood, en een beetje water voor bij de (onvermijdelijke) wijn. Dit soort boottochten kun je starten vanuit iedere toeristische haven van de Algarve. Het kan op bijvoorbeeld een zeilboot. Heb je last van zeeziekte? Kies dan bij voorkeur voor een catamaran.

Boot algarve

De ik-wil-dolfijnen-zien-speedboot

Wil je op zoek naar dolfijnen, dan zul je op pad moeten met een snelle speedboot. Dit zijn relatief korte ritjes van meestal maximaal twee uur, waarbij je behalve het zoeken naar dolfijnen, in veel gevallen ook langs de grotten van de westkust wordt gevaren. Aangezien het kleine boten zijn, ga je (afhankelijk van de getijden) ook sommige grotten in met de boot. Verder uit de kust ga je op zoek naar dolfijnen. Er is geen garantie dat je ze zult zien, maar wel een reële kans. Je kunt deze speedboten overal in de Algarve vinden: in bijvoorbeeld Sagres, Vila do Bispo, Lagos, de Marina van Albufeira, de haven van Vilamoura, maar ook vanuit het Ria Formosa natuurpark in Faro, Olhão of Tavira (in dat geval zul je natuurlijk geen grotten bezoeken).

dolfijnen boot

De Party boot

Zin in een feestje?! Dan is de party boot misschien wat voor jou. Vertrek in de late middag voor een paar uurtjes fun. Aan boord wordt voor muziek gezorgd en er is een heuse bar. Een zogenaamde sunset cruise, dus je wordt ook nog getrakteerd op een mooie zonsondergang. Al denk ik niet dat veel mensen op deze boot meegaan voor het mooie uitzicht… Dit is er meer eentje onder het motto, dance the night away! Je vindt deze optie in bijvoorbeeld de haven van Albufeira, Vilamoura en Portimão.

Op pad met de kindjes

Ben je met je kinderen in de Algarve? En zijn ze nog te klein om in vliegende vaart met de speedboot op zoek te gaan naar dolfijnen? Ook dan zijn er leuke mogelijkheden om te gaan varen. Vanuit de haven van Albufeira vertrekt een heus piratenschip, de Leãozinho, voor een tochtje van twee uur, waarbij de kinderen volop vermaakt zullen worden. Deze “Capitão Gancho” tocht zal zeker indruk maken op de kleintjes. Vanuit Portimão is er iets soortgelijks: het piratenschip de Santa Bernarda, hoewel deze minder de nadruk legt op entertainment aan boord.

Boottochten Algarve | Saudades de Portugal

Diepzeevissen

Iets meer actie? Dan kun je ook mee op verschillende vis trips. Met de hele familie, met vrienden of gewoon alleen. Afhankelijk van waar je op wilt vissen (handig als je er enigszins verstand van hebt) kun je kiezen voor een hele of halve dag. Bij de hele dag ga je verder de zee op voor grotere soorten vis, er worden zelfs haaien gevangen. Bij de hele dag optie zit een lichte lunch (als ik het me goed herinner een sandwich en wat fruit) in. Ben je een stevige eter, neem dan voor de zekerheid zelf wat mee. Misschien moet je wel flink aan de bak! Let op: deze tochten vertrekken vaak erg vroeg ’s ochtends! Je moet namelijk wel een flink stuk de zee op, voordat je in geschikt visgebied komt.

Diepzeevissen

Zelf op pad

Geen zin om met een groep volslagen vreemden op pad te gaan? Er zijn ook mogelijkheden om zelf een boot te huren in de Algarve. Dit kan al vanaf een aantal uur tot een volledige week. Je hebt simpele gemotoriseerde bootjes of kajaks tot indrukwekkende zeilboten en snelle speedboten. Het moge duidelijk zijn dat je niet iedere boot zomaar meekrijgt als je geen ervaring hebt. Voor een kajak geldt bijvoorbeeld dat je in de Ria Formosa zonder enige ervaring op pad mag, maar als je op de wilde oceaan bij Lagos wilt varen, zul je ervaring moeten hebben met oceaan kajakken. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat de optie zelf een boot te huren niet echt de meest goedkope optie is… Vaak is een vaarbewijs ook wel handig.

Guadiana riviertocht

Dit is een beetje het buitenbeentje van de groep, maar ik noem hem toch. Over het algemeen meer iets voor de wat oudere bezoeker van de Algarve, die niet zo nodig de wilde oceaan op hoeft, maar wel lekker wil kabbelen op een bootje. Heerlijk rustig de rivier afzakken op een boot waar je zowel binnen als buiten kunt zitten. Je kunt gewoon op bankjes zitten terwijl je de omgeving in je opneemt. Aan de ene zijde zie je Portugal, aan de andere Spanje, beide met een licht glooiend landschap en hier en daar een dorpje. In één van deze mini dorpjes zul je een lekkere lunch voorgeschoteld krijgen (en misschien zelfs een traditioneel dansje wagen!).

Guadiana boottocht

De ontspannen zeilboot

Voor de liefhebbers van zeilen en een ontspannen dag op het water. De boot is van alle gemakken voorzien en je hoeft je zelf om niets te bekommeren. Je zit niet met allerlei onbekende mensen op de boot, maar huurt hem (met een eigen gezelschap) in zijn geheel in, inclusief kapitein en proviand. Niet bepaald geschikt voor feestende jongeren. Geniet van de schoonheid van Portugal en zijn indrukwekkende kustlijn. De ‘Best of Lusitania’ vertrekt vanuit Lagos.

Best of Lusitania

Meer informatie over de boottochten vind je bijvoorbeeld in de receptie van je hotel, bij de reisleiding of loop gewoon zelf naar een haven om iets te reserveren. Zeker in het hoogseizoen is van tevoren reserveren wel handig!