De legende van het kasteel van Salir

In de autoroute door de binnenlanden van de Algarve die ik je afgelopen donderdag vertelde, liet ik je een bezoek brengen aan het dorp Salir. Hier woonden vroeger, net als op andere plekken in de Algarve, de Moren uit Noord-Afrika. Uit deze tijd van de Moren zijn vele verhalen bewaard gebleven, die de Portugezen Mouras Encantadas noemen. Vandaag kom je te weten wat deze mouras zijn en vertel ik je de moura encantada van het kasteel van Salir.

Moura encantada is een term die je veel hoort in Portugal. Zo is het de naam van een festival in Cacela Velha, de naam van een hotel in de Alentejo en de titel van een liedje van zanger José Cid.  Maar wat is het nou eigenlijk? Mouras (of moiras) encantadas zijn betoverde schepsels, die in een bepaalde staat zijn gebracht, zoals slapend, versteend of bevroren. Vaak zijn het mooie, verleidelijke meisjes, met lang haar, die achtergelaten Moorse schatten bewaken, nadat de Moren haastig waren vertrokken door het dichtbij komen van de christelijke kruisridders.

De verhalen die verteld worden over deze schepsels heten nu ook mouras encantadas en vandaag vertellen we je er eentje over het kasteel van Salir. Dat verhaal gaat als volgt:

Lang geleden leefde in een bergdorp in het zuiden van Portugal de Moor Aben-Fabilla. Vanuit zijn kasteel hield hij de omgeving scherp in de gaten. Toen hij hoorde dat het leger van de Portugese koning Afonso in de buurt van zijn kasteel kwam, besloot Aben-Fabilla snel al zijn goud te begraven in het kasteel, zodat hij het later op zou kunnen halen. Daarna gingen hij en zijn gevolg er snel vandoor.

Toen de mannen van koning Afonso het kasteel binnengingen troffen zij enkel de beeldschone dochter van Aben-Fabilla. Het meisje deed niets anders dan bidden. Ze bad tot God haar toe te staan in het kasteel te blijven in plaats van te vluchten. En als ze toch het kasteel zou moeten verlaten (in het Portugees “salir”), dan alleen dood. De christenen waren onder de indruk van haar moed, maar namen haar hoe dan ook gevangen. Ze wilden haar het kasteel uitdragen, maar Aben-Fabilla keek toe vanaf een nabijgelegen heuvel, strekte zijn rechterarm, tekende het Salamonszegel in de lucht en mompelde enkele mysterieuze woorden.

Op dat moment zag ridder Dom Gonçalo Peres in het kasteel hoe het mooie meisje dat hij mee wilde nemen veranderde in steen. Het nieuws van het in steen veranderde meisje ging als een lopend vuurtje door de christelijke troepen. De christenen noemden de plek waar het gebeurde Salir, ter nagedachtenis aan het moedige meisje, en zo heet het tot de dag van vandaag nog altijd. Het standbeeld van het meisje was op een dag verdwenen, maar er wordt beweerd dat het meisje sommige nachten nog altijd verschijnt in het kasteel van Salir.

Wil je het kasteel van Salir bezoeken? Hier vind je de autoroute die ik je donderdag gaf.