De Mooiste Autoroutes: Beira Interior

Hier heeft de tijd stilgestaan. Kastelen, burchten, dorpspleintjes en kerken liggen erbij alsof het nog de Middeleeuwen zijn. De Beira Interior is een regio in het oosten van Portugal, grenzend aan Spanje, waar de historische dorpen zich kort na elkaar opvolgen. Vandaag rijden we langs zes van deze dorpen, waarmee we net iets meer dan honderd kilometer afleggen. Geen lange route, want dit is een dag om het lekker langzaamaan te doen.

In de route van vandaag bezoeken we zes dorpen, waarvan er vier behoren tot de zogenaamde “aldeias históricas de Portugal” (Belmonte, Sortelha, Idanha-a-Velha en Monsanto). Het gebied waarin de dorpen liggen is rotsachtig en de dorpen zelf vaak gelegen tegen een heuvel. Zorg dus voor goed schoeisel. In de Beira Interior is de gastronomie robuust en gebaseerd op de lokale producten: kaas, worst, lam- en geitenvlees en natuurlijk wijn. Onderweg zijn er tal van mogelijkheden om te proeven van traditionele smaken.

Vertrekpunt Belmonte

We beginnen in het meest noordelijke dorpje van de route, Belmonte. Dit is prima te bereiken vanuit de stad Covilhã, waar één van onze andere autoroutes eindigde (zie hier), dus dit is een uitstekend vervolg op die dag. Belmonte kreeg dorpsrechten in de twaalfde eeuw en was in 1467 de geboorteplaats van de grote ontdekkingsreiziger Pedro Álvares Cabral, de ontdekker van Brazilië. In het Museu dos Descobrimentos vind je er alles over.

In de joodse geschiedenis neemt Belmonte een belangrijke plaats in. Ten tijde van de Reconquista was een wet in werking getreden waarbij Joden verplicht waren zich te bekeren tot het katholieke geloof. Veel Joden bekeerden zich en veel Joden vluchtten voor de Inquisitie, maar een deel sloot zich af van de rest van de wereld en bleef in kleine gemeenschappen volgens de joodse wetten leven. Deze zogenaamde marranos vestigden zich in Belmonte en leefden hier eeuwenlang volgens hun eigen tradities en gewoontes. In het Joods Museum van Belmonte kom je alles over deze Joden te weten.

Bezoek ook het kasteel van Belmonte en de Igreja de São Tiago. Houd je van olijfolie? Dan is het Museu do Azeite ook leuk. En rijd naar het nabijgelegen Colmeal da Torre (ongeveer vier kilometer ten noorden van Belmonte), waar je de ruïnes vindt van een Romeinse toren uit de eerste eeuw na Christus. In Belmonte is overigens ook één van de Portugese pousadas (hotels in historische gebouwen) gevestigd, in een voormalig klooster.

De Mooiste Autoroutes: Beira Interior

Belmonte – Sortelha (19 kilometer)

Verlaat Belmonte aan de zuidkant via de Rua Pedro Álvares Cabral en rijd via de dorpjes Carvalhal Formoso en Quinta de Santo Amaro naar Sortelha. In dit dorp, met nog geen vijfhonderd inwoners, leeft men hoofdzakelijk in granieten huisjes van hoofdzakelijk één verdieping. De huisjes hebben hun funderingen in de rotsachtige grond, die de regio typeert. Poorten in de oude stadsmuren geven je toegang tot het historische centrum van het dorp. Op het plein zie je een oude schandpaal uit de zestiende eeuw. Neem de trap naar het kasteel en zie hoe boven de poort een balkonnetje is gemaakt. Hier konden vroeger dingen gegooid worden naar indringers. Wandel door het dorp en over de stadsmuren, geniet van het uitzicht vanaf het kasteel en neem een kijkje in de kerk.

De Mooiste Autoroutes: Beira Interior

Sortelha – Sabugal (14 kilometer)

Vanuit Sortelho rijd je verder naar het oosten via de Rua Santa Catarina (niet bepaald een spannende weg overigens). Sabugal is officieel een stad, hoewel er maar ongeveer tweeduizend mensen wonen. Het is omgeven door de Rio Côa, die je dus dient over te steken om naar het hoger gelegen historische centrum te rijden. Het Castelo de Sabugal torent uit boven het stadje. Wandel er naar toe door de kleine straatjes. Liefhebbers van geschiedenis kunnen het gemeentemuseum bezoeken, waar informatie van de prehistorie tot de moderne tijd onder de aandacht wordt gebracht.

De Mooiste Autoroutes: Beira Interior

Sabugal – Penamacor (31 kilometer)

Vanuit Sabugal gaan we naar het zuiden op de N233. Volg dan de borden naar Meimão, zodat je de weg rijdt langs de Serra da Malcata. Dit natuurreservaat werd in 1981 ingericht voor de Iberische lynx, een met uitsterven bedreigde diersoort. Wandelaars kunnen hier een extra stop maken voor een fraaie wandeling. Ongeveer zes kilometer na Meimão kom je bij een afslag, waarmee je vlak langs het stuwmeer kan rijden. Als je deze afslag neemt, kom je bij een punt vanwaar je een uitgezette wandelroute van acht kilometer kunt lopen (ongeveer 3,5 uur, dus als je dit wilt doen, plan dan goed je tijd). Je kunt ook met de auto wat rondrijden in het gebied.

Uitrusten kan in Penamacor, een dorp waarvan wordt beweerd dat hier koning Wamba van de Visigoten werd geboren in de zesde eeuw. Later woonden hier de Moren, die door koning Sancho I werden verslagen, waarop Penamacor de dorpsrechten kreeg uitgereikt. Het wordt een bekend recept, maar ook hier vind je een kasteel, een schandpaal en een kerk.

Penamacor

Penamacor – Idanha-a-Velha ( 23 kilometer)

Rijdt via de N332 verder naar het zuiden, naar Idanha-a-Velha. Dit dorp uit de tijd van Augustus, is anders dan de eerdere dorpen, omdat het zo goed als niet meer bewoond wordt. Het is eigenlijk meer een archeologisch museum dan een dorp. Je vindt er afwisselend ruïnes uit de Romeinse tijd en nog goed bewaarde gebouwen van latere eeuwen. Bekijk de Torre dos Templários, de Igreja Matriz, de schandpaal, het epigrafisch museum, de Capela de São Sebastião, de Capela de São Dâmaso, de dorpsoven en even buiten de dorpskern de Romeinse brug.

De Mooiste Autoroutes: Beira Interior

Idanha-a-Velha – Monsanto (12 kilometer)

En dan de laatste stop, naar wat wel het meest Portugese dorp van Portugal wordt genoemd. Save the best for last, zeg maar. Het is maar klein, dus je wandelt gemakkelijk langs alle bezienswaardigheden. Stenen en graniet voeren hier de boventoon, hoewel je hier en daar een wit gebouw de balans verstoort. Gelegen tegen een steile helling heb je hoe dan ook een prachtig uitzicht over de omgeving. Fantastisch is het om hier te slapen, zodat je ’s avonds het dorpje als een kerstboom in het donker tegen de heuvel ziet liggen. De Taverna Lusitana heeft twee kamers en bovendien een heerlijk restaurant!

De Mooiste Autoroutes: Beira Interior

Op zoek naar een huurauto in Portugal? Kijk bijvoorbeeld eens hier.