Het allereerste recept op de site was er eentje met inktvis. Gewoon, omdat we ze beide erg lekker vinden. En je kan er alle kanten mee op. Vandaag gaan we ze lekker vullen. Koop dus geen hele kleine, dan maak je het jezelf alleen maar moeilijk. Ze zijn net zo smakelijk, daar ligt het niet aan, maar het is een drama om de vulling erin te krijgen. Je kunt lulas cheias ook als lulas recheadas tegenkomen op de kaart.
Op de Portugese menukaart vind je verschillende soorten inktvis. Polvo is octopus, lulas zijn pijlinktvissen en chocos zijn zeekatten of sepia’s.
Eigenlijk is het met dit recept super makkelijk: vul ze met wat je zelf lekker vindt! Ik geef hier één optie, maar er zijn er natuurlijk vele. Je kunt de pijlinktvissen vers bij de visboer halen (het allerlekkerst) of bijvoorbeeld uit de diepvries bij de toko. Ook de diepgevroren variant is prima te eten!
Ingrediënten
1 kilo pijlinktvissen
1/2 chouriço
een stuk of 3 dikke, rijpe tomaten
1/2 groene of rode paprika
1 middelgrote ui
2 tenen knoflook
glas droge witte wijn
verse peterselie
1 laurierblaadje
Olijfolie
Zout & zwarte peper
Bereiding
Schoonmaken indien nodig: trek met een flinke ruk de kop (dat zijn de tentakels) en ingewanden van het lijf en was het daarna goed. Snijd de kop net onder de ogen af (alles wat uit uit het lijf komt gaat weg) en laat de tentakels heel. Haal het mondje (hard balletje) uit het midden van de tentakels en gooi dit weg. Trek de doorschijnende ”ruggengraat” uit het lijf en spoel nogmaals schoon. Verwijder het buitenste vliesje. En klaar!
Snijd vervolgens de kopjes in kleine stukjes en zet opzij. Snipper je ui en je paprika en bak deze glazig in wat olijfolie. Snijd je chouriço in kleine stukjes en bak mee met de ui. Pers vervolgens je knoflook uit en voeg ook deze toe, bak nog even kort door. Maak de tomaten schoon en ontdoe ze van pitjes en vel (dit gaat het makkelijkste als je de tomaten blancheert). Snijd ook deze fijn en voeg ze toe aan het ui-mengsel in de pan. Overigens kun je ook prima een blik gepelde tomaten gebruiken.
Voeg vervolgens je laurierblaadje en de fijngesneden inktvis kopjes toe. Roer goed door en gaar de inktvis stukjes. Strooi er als laatste wat fijngesneden verse peterselie overheen en roer vluchtig door. Pak nu voorzichtig een inktvisje en een lepel en vul ze met het mengsel. Zorg dat je niet helemaal vult, je moet ze nog vast kunnen zetten met een saté-prikkertje.
Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak hierin de gevulde inktvisjes gaar. Ook kun je er voor kiezen om de andere helft van het tomatenmengsel bij in de pan te scheppen en ze gaar te stoven. Voeg daar dan ook het glas wijn aan toe. Zo krijg je er ook een lekkere saus erbij. Heb je hiervoor niet genoeg saus? Geen probleem ze zijn ook super lekker zonder!
Serveer met rijst en een frisse salade. Houd je niet zo van rijst, dan kun je ze ook serveren met gekookte aardappelen (vastkokende met wat olijfolie en peterselie eroverheen).
Bom apetite!
Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.
Ik ga het beslist eens maken zo, van de gril zijn ze al zo lekker. Kan je met choco’s hetzelfde doen of zijn die taaaier?
Het kan wel, maar is toch duidelijk minder smakelijk… Ik zou echt de pijlinktvis hiervoor gebruiken! Laat maar weten hoe het smaakte 😉