De pracht van de bloeiende amandelbomen

De meeste toeristen gaan natuurlijk op vakantie in de zomer. Daarmee mis je in Portugal één van de mooiste fenomenen van het jaar: de bloeiende amandelbomen. Maar wie in februari of maart naar Portugal reist valt met zijn neus in de boter. Dit is de tijd waarop in heel het land de prachtige, witte bloemen te zien zijn. Vandaag geef ik een aantal tips voor het bekijken van de “amendoeiras em flor“.

Op de fiets

Zelf stapte ik altijd op de fiets om de bomen op te zoeken en zo het einde van de winter te vieren. Als er een lentezonnetje schijnt is het heerlijk om met een mountainbike het binnenland in te trekken en zelf je route te bepalen. Als je niet zelf in het bezit bent van een fiets kun je er op voldoende plekken in het land één huren. Denk er wel aan dat fietsen in heuvelachtig gebied niet altijd makkelijk is, dus bedenk van tevoren goed in welk gebied je wil fietsen.

Wandelroute in de Algarve

Rond Castro Marim is een wandelroute uitgezet die speciaal gericht is op de bloeiende amandelbomen. Deze wandelroute kun je zelfstandig lopen en is ongeveer elf kilometer. Het doet dorpjes aan als Cruz de Alte Mora, Funchosa de Baixo en Caldeirão. Houd er rekening mee dat de amandelbomen in de Algarve al eerder zijn uitgebloeid. In maart is het eigenlijk al te laat. Je kunt deze route overigens ook met de fiets doen.

caminho_amendoeiras

Met de trein langs de Douro

De Portugese spoorwegen organiseren jaarlijks treinreizen langs de bloeiende amandelbomen. De route loopt door het gebied van de Douro rivier, van Porto tot Pocinho en biedt naast het zien van de bomen ook excursies naar bezienswaardigheden onderweg. Dit jaar kun je meerijden op 27 februari, op 5, 12 en 19 maart en op 13 maart. Hier vind je alle informatie.

Festival in Vila Nova de Foz Côa

Ook in het noorden, niet ver van de Spaanse grens, wordt in het dorp Vila Nova de Foz Côa een groot festival gehouden rondom de bloeiende amandelbomen. Dit betekent lekker eten met de amandel als centrale ingrediënt, concerten, een markt met regionale producten (28 maart), een folklorefestival (5 maart), een bijzondere etnografische optocht (13 maart), wandelingen door de omgeving en een motortocht langs de bomen. Het vindt plaats van 26 februari tot 13 maart (meer info hier).

Amandelboom

Wil je weten welk verhaal er schuil gaat achter de vele amandelbomen in Portugal? Kijk dan ook eens hier.