Pudim Molotof

Het is nog geen Pasen en toch gaan we aan het bakken met eieren, veel eieren! Want daar houden ze in Portugal van, zoetigheid op basis van eieren. Het recept van vandaag (iets eerder dus dan oorspronkelijk gepland) op speciaal verzoek van een van onze lezers! Je vindt hem in Portugal vaak terug op de menukaart onder de doces caseiros (huisgemaakte toetjes). Die sowieso stukken beter zijn dan eventuele kant en klare nagerechten.

Er zijn ook van dit gerecht weer verscheidene varianten, zolang het maar zoet is. Denk aan een variant met bijvoorbeeld doce de ovos (nog meer ei) sinaasappel, chocolade, koffie of caramel. We geven vandaag dan ook het recept voor de doce de ovos variant, want veel Portugeser dan dat wordt het bijna niet. Houd je er, net als ons (ik ben sowieso geen eierliefhebber), niet zo van? Dan laat je het makkelijk weg aangezien het apart gemaakt wordt van de Molotof (ook wel Pudim de Claras genoemd).

Ingrediënten

Voor de Molotof

12 eiwitten
vers citroensap (naar smaak)
150 gram suiker
5 eetlepels karamelsiroop/-stroop
snufje zout
boter
poedersuiker

Voor de doce de ovos

6 eidooiers
6 eetlepels suiker
4 eetlepels water
1 snufje kaneel
eventueel fijngehakte hazelnoten of amandelen

Bereiding

Doce de ovos:

Doe je eidooiers in een fijn zeef en laat ze hierdoor heen lopen in een steelpannetje. Voeg de suiker en het water toe en roer goed door. Verwarm dit op laag vuur, voortdurend blijven roeren, totdat het verdikt (niet aan de kook brengen). Draai het vuur uit en voeg het snufje kaneel toe. Zet apart om af te koelen.

Molotof:

Verwarm je oven voor op 200 graden.

Doe je eiwitten samen met het citroensap in een beslagkom en klop dit stijf. Voeg tijdens het kloppen een voor een lepels suiker toe plus de karamelsiroop.

Zet een ovenschaal met ongeveer twee vingers diep water in je voorverwarmde oven. Hier gaat straks de vorm in (au bain marie). Zet je tulband klaar en vet deze in met boter. Strooi er dan wat poedersuiker in, zodat de binnenkant lichtjes bedekt is. Maak je een karamel variant, giet dan voor je het eiwitmengsel in de tulband doet wat karamelsiroop op de bodem en langs de zijkanten. Spatel nu voorzichtig je eiwitmengsel in de tulband. Klop een paar keer met een houten pollepel op de zijkant van de tulband als alles erin zit. Dit om eventuele luchtbellen te verwijderen.

Zet je tulband in de ovenschaal met water (voorzichtig, anders brandt je je vingers) en bak ongeveer 35 minuten. Dit is een beetje afhankelijk van je oven. Draai zodra de Molotof gaar is de oven uit, zet de het deurtje wat open, en laat hem nog zo’n 30 minuten in de oven afkoelen.

Zodra hij genoeg is afgekoeld kun je hem omkeren op een bord. Nu kun je ervoor kiezen om hem met karamel te overgieten of om de doce de ovos, die je eventueel gemaakt hebt, erover uit te smeren. Zet hem in de koelkast om goed af te koelen/op te stijven. En bestrooi voor het opdienen eventueel met de nootjes.

Bom apetite!

Een molotof wordt meestal in een tulband vorm gemaakt, maar je kunt ook leuke individuele porties maken in een diepe muffinvorm.