Ziplinen in de Algarve

Ooit terug willen reizen in de tijd? Nou, dat kan nu. Suis met een zipline van Spanje naar Portugal en overbrug twee tijdszones. Hoog boven de grond zoef je aan een lijntje door de lucht. Prachtige uitzichten en een flinke dosis adrenaline maken het plaatje compleet. Wie durft?!

Limite Zero heeft sinds een jaar een zipline die Sanlucar de Guadiana in Spanje verbindt met Alcoutim in Portugal. De twee dorpen verschillen heerlijk van elkaar. Sanlúcar is grimmig en hoekig, met schitterende witte gebouwen, en richt haar sociale leven op verschillende luidruchtige bars. Alcoutim daarentegen is volledig in pasteltinten met schaduwrijke terrasjes, gedempte stemmen en de betere koffie (heel belangrijk!). Kleine veerboten maken de oversteek tussen de dorpen, maar enkele de lokale bevolking gebruik deze. Om het contrast nog iets verder te onderstrepen loopt Portugal een uur achter in tijd op Spanje.

Het is de eerste zipline ter wereld die twee landen met elkaar verbindt en het resultaat van een privé gefinancierd project (zijn passie) van de Engelsman David Jarman. De 2362 meter lange zipline (genaamd “la Tirolina” in Spanje) over de rivier de Guadiana hangt op 50 meter boven de zeespiegel. “Het leek me een geweldige manier om beide plaatsen te verbinden, omdat er jaren over een brug is gesproken, maar deze werd nooit gerealiseerd,” zegt Jarman. “Plus, ik hou van een uitdaging!”

Sommige gaan ervan uit dat de zipline is geïnstalleerd als een low-cost alternatief voor de brug die werd beloofd door politici. Jongere bewoners zijn positiever, hopend dat adrenaline junkies uit de Algarve en de Costa de Luz de afgelegen dorpen op de kaart zullen helpen zetten en hiermee ondersteuning zullen bieden aan spin-off bedrijven of dat nu restaurants, kajaktochten, mountainbiketochten of landelijke wandelingen zijn.

Hier is hoe het werkt: Een 4×4 brengt je naar het punt van vertrek, in de buurt van het Spaanse San Marco kasteel, en in minder dan een minuut ben je op Portugese bodem, geen paspoort vereist. Snelheden kunnen oplopen tot 70 km per uur. Een korte wandeling brengt je vandaar naar het dorpje Alcoutim, waar een kleine veerboot wacht op iedereen die vervoer nodig heeft terug naar Spanje; dit tarief is inbegrepen in de prijs van vijftien euro. Mocht je wat langer in het dorp rond willen lopen dan is dat ook geen probleem. Een adrenaline hit, een schitterend uitzicht en een stukje tijdsreizen in één ervaring. Dat, en de belofte van een lekker kopje koffie!

Check voor meer informatie de website

Hier alvast een voorproefje, maar ik moet zeggen dat als je zelf aan die draad hangt, het toch een stuk spectaculairder is! Handig weetje is dat je bij deze zipline niet zelf hoeft te remmen met je handen, zoals bij veel ziplines in bijvoorbeeld Costa Rica.