Madeira: dit moet je doen

De Canarische Eilanden kent iedereen, maar het iets noordelijker gelegen Portugese eiland Madeira is veel minder bekend. Vreemd als je bedenkt hoeveel dit eiland te bieden heeft. In deze top tien zul je zien dat ook dit eiland hoog op je bucketlist moet. Laat je verbazen, test je smaakpapillen, vind de (verborgen) actieheld in jezelf en geef je ogen de kost! Zie hier wat het zo’n bijzonder eiland maakt.

Canyoning

Het lijstje is in willekeurige volgorde, maar mijn persoonlijke favoriet zet ik toch bovenaan: canyoning! Misschien niet de eerste activiteit waar je aan zou denken bij het horen van Madeira, maar ik kan het je echt aanraden. Duik diep de natuur in en leer het eiland van binnen en buiten kennen. Door kloven, rivieren en watervallen vind je je weg.

Madeira: dit moet je doen | Saudades de Portugal

Poncha

Hhhmm, zou deze per ongeluk op de tweede plek zijn terecht gekomen of niet…?! Het jongere, hippere broertje van de Madeira wijn heet poncha. Het liefst heb ik de maracuja variant. Verder sla ik eigenlijk alles af waar deze vrucht in zit, maar hier mogen ze me (bijna) ’s nachts voor wakker maken! Dus waag je op zaterdagavond richting Bar Number 2 in Funchal (Promenade do Lido) en proef Madeira op geheel eigentijdse wijze. Ik kan je op voorhand vertellen dat het niet bij één drankje zal blijven. Saúde!

Levadas

Een bezoek aan Madeira is niet compleet zonder op zijn minst één levada te hebben gelopen! Het is en blijft natuurlijk een wandel walhalla, ook voor de niet wandel fanaat. Geweldige uitzichten, midden in de natuur, onder watervallen door, alles voor dat alleen op de wereld gevoel. Het is een super mooi en groen eiland en dit is en blijft de beste manier om dat te ontdekken. Tip: neem dit boekje met wandelroutes mee vanuit Nederland!

Walvis spotten

Dit eiland midden in de Atlantische oceaan barst van het wildlife! Verschillende soorten potvissen, grienden, diverse soorten dolfijnen, bultrug walvissen, tuimelaars  en zelfs zeeschildpadden kunnen hier gespot worden. Madeira is voor liefhebbers van deze prachtige dieren een droom die uitkomt! Kijk van te voren wel even goed of je in de juiste periode zit, dit voorkomt al te grote teleurstellingen (een garantie is er natuurlijk nooit, het blijft de natuur).

Walvis Madeira

Funchal

De hoofdstad van het eiland. Slenter rustig door de zona velha (het oude gedeelte) met leuke straatjes, oude gebouwen en een heus fort aan zee.  De meeste hotels bevinden zich ook in de hoofdstad, maar daar zul je in het centrum weinig tot niets van merken: ze liggen meer buiten het centrum. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan het Portas Abertas project, het São Tiago fort (knalgeel, kan niet missen!) en geniet van het uitzicht op de schitterende baai/haven.

Hoofdstad Funchal

Toboggan

Zeker, het is lichtelijk toeristisch, maar toch een aanrader. Waar kun je nu nog meer in een rieten mandje van een berg af sjezen?! Doen dus, heerlijk op volle snelheid de berg af! Denk bij het naar beneden roetsjen eens aan de wijnboeren die eind 19de eeuw op deze manier de afdaling naar Funchal maakten.

Toboggan

Espada preta

Een typisch gerecht op Madeira is zwarte degenvis, een vis die rondom het eiland op grote diepte wordt gevangen. Op vele manieren te bereiden, maar de specialiteit is met banaan. Vis met banaan, wie durft?! Je zult ervan opkijken in hoeveel restaurants dit gerecht op de kaart staat. Tja, tijdens je vakantie moet je vooral genieten van de lokale cuisine! Onlosmakelijk verbonden met Madeira en lokaal gevangen. Hij is alleen niet moeders mooiste…

Espada Banana

Porto Moniz

Naar Porto Moniz ga je in de eerste plaats voor de lavabaden. Het zijn natuurlijke baden aangelegd tussen de lava rotsen in zee. In de winter misschien niet zo geschikt om te gaan zwemmen, maar daarom niet minder imposant. Het voor- en naseizoen zijn het meest geschikt, dan is de drukte enigszins beter te doen dan midden in de zomer.

Porto Moniz | Saudades de Portugal

Prego no Bolo de Caco

Dit is zo’n goed voorbeeld van waarom eten in Portugal zo lekker is. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn om lekker te zijn. Een traditioneel broodje, dat op zich al heerlijk is, maar helemaal af is met een flinke laag kruidenboter en een prego (een soort bieflapje). Heel eigen voor het eiland en overal te krijgen, lekker als lunch of later op de middag met een biertje. Vaak krijg je als je iets op of met brood besteld op Madeira de keus tussen “normaal” brood of een bolo de caco. Ga altijd voor die laatste, je zult er geen spijt van krijgen! Hou de site in de gaten als je dit brood binnenkort eens zelf wilt maken.

Bolo de Caco

Mercado dos Lavradores

Deze overdekte markt is gelegen in het historische centrum van Funchal. Gebouwd in de jaren 1930, in een gracieuze combinatie van art deco en modernisme. Twee verdiepingen vol met vis, bloemen, tropische groenten en fruit. Veel verkopers dragen nog de plaatselijke klederdracht, wat het nog een extra authentiek tintje geeft. Laat je betoveren door alle geuren en kleuren van het exotische aanbod. Heerlijk om gewoon rond te struinen, maar ook een prima plek voor je inkopen!

Madeira: dit moet je doen | Saudades de Portugal