Ik ga op vakantie naar Portugal en ik neem mee…

Hoera! Je hebt je vakantie naar Portugal geboekt! Misschien heb je de winkels al afgestruind naar nieuwe zomerkleding, of handige mini’s om mee te nemen in je koffer. Dat is prima hoor, maar vergeet geen ruimte over te houden. Er moet namelijk van alles mee terug! Tien dingen die je mee terug moet nemen naar Nederland.

Licor Beirão

Heerlijke Portugese likeur, vaak prachtig verpakt. Lekker na een goede maaltijd, met een blokje ijs. Ook kun je hier heerlijke cocktails mee maken. En…. sangria! Dit geheime recept volgt binnenkort, dus hou de site in de gaten!

Licor Beirão

Verse oregano

Zakjes verse gedroogde oregano van de markt gaan altijd in onze koffers mee terug. Hiermee geef je veel meer smaak aan bijvoorbeeld je salades en soepen. Het smaakt in de verste verte niet zoals de gedroogde oregano die je hier in de supermarkten koopt. Je kunt het ook als bosje kopen, maar dat gaat zo moeilijk mee in de koffer, dus als we dat doen ritsen we alles eerst van de takken.

Piri Piri

Honingpotjes

Deze gaan vaak mee als souvenir. Je hebt zulke mooie aardewerken potjes. Die honing is eigenlijk alleen maar een bonus. Maar wat voor een bonus. Je hebt verschillende smaken om uit te kiezen!

Honingpotjes

Olijfolie

Olijfolie is altijd lekkerder als je die in Zuid-Europa koopt. Iedereen kent de Italiaanse of Griekse olijfolie. Maar wist je dat ze in Portugal ook hele lekkere maken?! De bekendste merken zijn Azeite Oliveira da Serra en Gallo. Lekker door salades of om je brood in te dippen met een beetje zout! Verder zijn ze, naast in gewone flessen, ook in mooie blikken te koop.

Olijfolie

Groene wijn

Groene wijn? Jazeker! Het ziet eruit als witte wijn (of soms als rosé of rode), maar is gemaakt van een minder rijpe druif en heet daarom groene wijn. Het is de meest heerlijke, frisse, soms sprankelende wijn voor in de zomer. Hoewel onze eigen Albert Heijn ook een lekker exemplaar verkoopt, neem je natuurlijk ook een fles mee uit Portugal. De Quinta da Herdade won al een aantal prijzen, maar gewoon een Casal Garcia is ook heerlijk.

Vinho Verde

Chouriço

Een onmisbaar bestanddeel van de Portugese keuken. Nodig voor in je caldo verde, de arroz de pato, maar ook gewoon lekker met een paar gebakken schijfjes op je brood. Als je het cadeau wilt geven koop je er zo’n leuke assa-chouriço bij: een traditionele houder van keramiek waarop je de worst kunt roosteren. Je huis ruikt daarna heerlijk!

Chouriço

Paté de sardinhas

Net als bij de honingpotjes heb je hier dubbel plezier. De blikjes van de sardientjespaté zijn vaak prachtig en wat er in zit is erg lekker. Op een dikke plak Portugees brood, als voorafje of gewoon tussendoor. Ook terug in Nederland het lekkerst op stevig rustiek brood, zelf gesneden.

Sardientjes pate

De haan van Barcelos

De legende die bij deze typisch Portugese haan hoort hebben we al eens beschreven. Maar voor nu noem ik het alleen als souvenir tip. Ik heb al vele vrienden blij gemaakt met de flessenstop versie. Het moet gezegd, ze zijn niet altijd even stevig, maar zolang ze het doen een fleurig accent op je saaie wijnfles.

Barcelos

Kleren

Waarom hier H&M-kleren inslaan die alle meisjes in Nederland dragen, als je eens een andere winkel kunt proberen? Portugal wemelt van de grote, overdekte shopping malls waar je tot laat in de avond terecht kunt. Natuurlijk vind je ook hier de H&M en de Zara, maar bijvoorbeeld ook het Portugese Salsa, het Franse Promod of het Spaanse Massimo Dutti. En die heb je bij ons niet!

Bouillonblokjes

Last but not least: bouillonblokjes! Wat? Tja, het ligt niet voor de hand, maar toch willen we het je adviseren. In Portugal heb je namelijk hele fijne bouillonblokjes, onder andere voor de rijst of de pasta (respectievelijk caldo de arroz en caldo de massa). Gooi hiervan een blokje bij de rijst of de pasta als je ze laat koken en je hebt een heerlijke smaak. Ze hebben in Portugal een veel groter assortiment dan bij ons.