Zaterdagmarkt in Loulé

Het is zaterdag en we zijn in de Algarve. Dat betekent: een hele dag boodschappen doen met schoonmoeders. Op naar de markt in Loulé, oftewel (letterlijk) shop till you drop. Tassen vol! Groente, fruit, vis, vlees, noem maar op. Er wordt ingeslagen alsof het hele dorp komt eten.

Het is natuurlijk ook wel handig dat je schoondochter je rond kan rijden en je jongste zoon kan helpen sjouwen. In ruil voor de verleende diensten mogen wij natuurlijk weer van haar kookkunsten genieten. Die lekkere sardientjes voor op de barbecue bijvoorbeeld, of arroz de tamboril (rijst met zeeduivel), of cabrita no forno (geit uit de oven). Maar als ik heel eerlijk ben, vind ik die uitjes naar de markt stiekem ook wel heel leuk…

Mercado

Neem alleen al het heerlijke mensen kijken! Ga ergens zitten, bestel een kopje koffie en laat het Portugese leven tot je komen. Alle geuren, kleuren en gezellige herrie. Het gebouw, recent gerenoveerd en met een vleugje Arabische stijl, is op zich al prachtig. Daarnaast heeft de markt van Loulé natuurlijk volop voordelige en verse etenswaren. De meeste zul je herkennen, maar ongetwijfeld kom je ook groente en fruit tegen dat je nog nooit eerder hebt gezien. Of misschien wist je niet eens dat het eetbaar was?

Wat ik zelf altijd koop: een zakje vers gedroogde oregano. Maakt een enorm verschil in je gerechten! Ook de huisgemaakte lekkernijen van vijgen, een typisch product uit de Algarve, zijn een aanrader. Mijn persoonlijke favoriet zijn de gedroogde vijgen gevuld met hele amandelen. Heerlijk! Niet de mooiste variant, ze maken namelijk ook leuke bloemetjes en andere aantrekkelijke vormen, maar ik vind deze zeker de lekkerste!

Mercado

Zoek je nog iets leuks om mee naar huis te nemen? Ook dan is er keus genoeg. Wat dacht je van een typisch beschilderd potje vol Portugese honing? Naast decoratief ook nog eens overheerlijk! Of hou je van pittig? Verdiep je dan eens in de vele variaties qua piri-piri (Portugese pepers). Je vindt het in allerlei potjes, flesjes en zelfs in chocolade!

Nog een tip: ga zo vroeg mogelijk. Mijn schoonmoeder zou er het liefst al om acht uur zijn, maar negen uur is ook nog prima. De markt begint al om zeven uur en duurt ongeveer tot rond het middaguur, of tot de vis op is. Geniet dan ergens in een plaatselijk tentje van een menu do dia (een soort dagmenu). Lekker tussen de Portugezen, aan een tafel met een papieren tafelkleed, onder de tl-verlichting, zoals het hoort! Na de lunch biedt het stadje zelf nog genoeg leuke straatjes om je de rest van de middag te vermaken.

Mercado

Hier alvast een voorproefje van alles wat de markt in Loulé je te bieden heeft:

P.S. Zorg dat je niet per ongeluk bij de verkeerde markt terecht komt. Op zaterdag is namelijk, even buiten het centrum, ook de zigeunermarkt van Loulé. Misschien ook leuk om eens te bezoeken (als je meer op zoek bent naar kleding, tassen en zonnebrillen bijvoorbeeld), maar iets heel anders dan de markt waar ik het hier over heb.