Recept: Een Portugees lentesoepje

Hoera, de lente is begonnen! Een typische lentegroente is de doperwt. Niet direct het meest exotische ingrediënt, maar met deze Portugese doperwtensoep zet je wel degelijk iets heel bijzonders op tafel. Dit recept komt van de bekende Portugese televisiekok Chef Henrique Sá Pessoa. Het ziet er prachtig uit, is niet moeilijk te maken en smaakt natuurlijk verrukkelijk.

Ingrediënten

400 gram doperwtjes
1 liter groentebouillon
2 eieren
1 grote ui
2 takjes munt
vijf sjalotjes
vijf dunne plakken bacon
2 eetlepels azijn
olijfolie
peper
zeezout

Bereiding

Snijd een grote ui fijn. Neem een soeppan waarin je de ui ongeveer 3-4 minuten fruit in olijfolie. Voeg één tak munt toe (je hoeft de blaadjes er niet af te halen). Voeg naar smaak zeezout toe. Voeg 400 gram doperwtjes toe. Voeg een liter groentebouillon toe en laat het geheel 5-6 minuten koken.

Terwijl de soep kookt, pocheer je een ei. Vul een pan tot de helft met heet water. Let op: het water mag niet koken en je mag geen zout toevoegen! Voeg twee eetlepels azijn toe. Roer met een garde met de klok mee in het water, tot een “draaikolkje” ontstaat in het midden. Breek het ei en laat deze in het draaikolkje glijden. Laat het ei 4-5 minuten in dit hete water pocheren.

Snijd vervolgens 5 dunne plakken bacon in stukken. Haal het gepocheerde ei uit de pan en laat uitlekken op een stuk keukenpapier. Bestrooi het ei met peper en zout. Snijd vijf sjalotjes in plakjes. Bak in een koekenpan de bacon en de sjalotjes in olijfolie. Voeg geen extra zout toe, want de bacon is zout genoeg. Ondertussen zal je soep voldoende gekookt hebben. Haal het takje munt uit de soep! Pureer de soep in een blender of met een staafmixer. Je krijgt nu een mooie romige soep. Als je deze te dik vindt, kun je altijd water toevoegen.

Nu is het tijd om de borden op te maken. Neem een soepbord. Leg hier in het midden een eetlepel van de bacon met de sjalot. Giet dan de soep eromheen. Tenslotte neem je het gepocheerde ei , dat je in het midden legt, waarmee je de bacon verstopt. Versier de soep met een klein beetje fijn gesneden munt en druppel er een beetje olijfolie overheen.

Een prachtig voorgerecht is klaar!

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.