De eerste seriemoordenaar van Portugal

Surfend op het wereldwijde web kom je soms bijzondere verhalen tegen. Wist je bijvoorbeeld dat de eerste seriemoordenaar van Portugal een vrouw was? En dat ze de doodstraf kreeg toen ze nog maar 22 jaar oud was? Maak kennis met Lúisa de Jesus in een horrorverhaal uit de Portugese geschiedenis…

Dit waargebeurde verhaal speelt in de achttiende eeuw. In april 1772 om precies te zijn. Onder verschillende olijfbomen op de landerijen rond Coimbra worden vijftien babylijkjes gevonden. De onderzoekers van de moord zijn verbaasd dat met zoveel dode baby’s niemand de vermissing van een kind heeft gemeld. Ze komen tot de conclusie dat het waarschijnlijk om kinderen gaat die werden afgestaan na de geboorte en daarom niet gemist werden. Het was in die tijd niet ongewoon dat ouders die niet voor hun baby konden zorgen het afstonden aan een opvangtehuis. Deze baby’s werden vervolgens aangeboden voor adoptie en als er een gezin bereid was het kind op te nemen, dan stond daar een beloning van 600 réis (munt van die tijd) tegenover.

De autoriteiten gingen op zoek naar iemand die meerdere baby’s had geadopteerd en kwamen op het spoor van Luísa de Jesus. Dit meisje uit Penacova bleek soms op haar eigen naam, soms op een valse naam verschillende baby’s uit de adoptiehuizen te hebben opgehaald. Maar dit bleek slechts voor de beloning te zijn, want voor ze zorgen wilde ze niet. Bij het doorzoeken van het huis van het meisje werd een lugubere vondst gedaan: onthoofde babylijkjes en gevierendeelde babylijkjes. Luísa de Jesus werd beschuldigd en veroordeeld van de moord op 33 baby’s, hoewel ze er maar 28 bekende.

Op 1 juli 1772 werd het vonnis uitgevoerd. De schok die de brute moorden teweeg hadden gebracht zorgde voor een passend schokkende veroordeling. Ze werd naar Lissabon gebracht, waar ze allereerst door de straten werd geleid, ten prooi aan de spot en hoon van de inwoners. Daarna werden de handen van Luísa afgehakt, wat zeer ongebruikelijk was bij een vrouw. Daarna werd ze in het openbaar gewurgd en verbrand. Een gruwelijke einde voor een gruwelijke moordenares. Het was overigens de laatste keer dat dit gebeurde met een vrouw in Portugal. Daarna werd er nooit meer een vrouw veroordeeld tot de dood.