Tips voor de eerste keer Portugal

Ga jij deze zomer voor het eerst naar Portugal? Dan zullen een paar dingen je misschien verrassen. Om teleurstellingen of onhandigheden te voorkomen geef ik je een aantal tips voor die eerste keer Portugal.

Het couvert

Dit is een ergernis voor vele toeristen. Ze gaan uit eten en krijg zomaar wat lekkere hapjes en broodjes op tafel gezet. Dat is aardig! Totdat de rekening komt, want dan blijken ze er voor te moeten betalen. Tja, dat is heel normaal in Portugal. Als je niet wilt betalen voor deze hapjes vooraf, dan moet je er niet van eten, of kun je bij de ober aangeven dat hij ze weer mee mag nemen.

Ze spreken Portugees

Het komt regelmatig voor: Nederlands die trots “gracias” zeggen als ze iets krijgen of “buenas dias” als ze ergens binnenkomen. Leuk geprobeerd, maar in Portugal spreken ze Portugees. En hoewel dat lijkt op het Spaans is het toch echt iets anders. Zoek dus voor vertrek de goede woorden in het Portugees op, of praat gewoon Engels. In tegenstelling tot de Spanjaarden kan de meerderheid van de Portugezen dit namelijk prima.

Complete vissen

Zin in een lekkere dorade of Portugese sardientjes? Ze zijn heerlijk! Maar waar je in Nederland een klein stukje, volledig gefileerde vis op je bord krijgt, komt in Portugal gewoon de volledige vis. Dat betekent dat je zelf je best moet doen om de vis te scheiden van de graten. Dat is niet zo lastig, als je maar even weet hoe je de vis moet opensnijden. Vraag de ober het voor te doen en de volgende keer kan je het gewoon zelf.

De televisie

De televisie is in Portugal een onmisbaar apparaat. Vooral het voetbal en het nieuws kunnen niet gemist worden en dus heeft vrijwel ieder restaurant, café en bakker een toestel aan de muur. Vind je dat ongezellig? Ga er dan lekker met je rug naartoe zitten. Grote kans dat anders je ogen zo nu en dan wel zullen afdwalen naar het scherm.

Het ligt aan de Atlantische Oceaan

Portugal ligt in Zuid-Europa, maar niet aan de Middellandse Zee, maar aan de Atlantische Oceaan. Dat betekent bijvoorbeeld dat het water een stukje kouder en op sommige plekken ook wilder is. Ook staat er vaak een koel briesje, dat zeker in de avonden best fris kan voelen, dus zorg dat je iets van een vestje of jasje bij je hebt. Voordeel van de oceaan is wel dat er goede mogelijkheden tot surfen zijn en dat het dus niet zo snel snikheet is.

Lunchpauze

Hoewel de Portugezen niet echt een siësta houden zoals de Spanjaarden, houden ze wel van uitgebreid lunchen. Dit is de belangrijkste maaltijd van de dag en ze nemen er dan ook goed de tijd voor. Dit betekent dat musea en winkels soms hun deuren sluiten tijdens de middaguren. Op de meest toeristische plekken zal dit meevallen, maar houd er rekening mee als je naar minder bekende plekken toegaat. Of doe als de Portugezen en ga in deze tijd lekker lunchen!