Port & de Douro: December

Het is half december en we zijn net terug uit Nederland. Daar hebben we dit jaar voor de vijfde keer wijnen uit de Douro gepresenteerd. Er staan dan ongeveer dertig wijnen op de proeftafel, waarvan zes ports. Aansluitend wordt er een drie-gangen menu geserveerd, waarbij we een aantal van de gepresenteerde wijnen schenken. Het blijft altijd lastig om ook in een restaurant dezelfde sfeer te creëren als bij ons thuis in de Douro.  Toch is het weer gelukt om een gezellige avond of middag in Portugese sfeer te organiseren, waarbij iedereen aan lange tafels geniet van de toch nog steeds niet heel bekende wijnen en lekkere Portugees georiënteerde gerechten.

Het was vijf jaar geleden opgezet om gasten de mogelijkheid te geven om de wijnen die ze bij ons gedronken hadden te kopen. Bijna iedereen komt met het vliegtuig en dan zijn de mogelijkheden beperkt. Het opsturen is alleen interessant als je grote hoeveelheden bestelt of de duurdere wijnen afneemt. Wij nemen in één keer een grote hoeveelheid mee naar Nederland waardoor de transportkosten een stuk lager zijn.

Ook zat er het idee achter dat men nog een keer de Portugese sfeer kon herbeleven en ervaringen kon uitwisselen met andere gasten. Het is nu zelfs zo dat mensen vragen of die en die al geboekt hebben en of zij dan ook op die avond of middag er bij kunnen zijn. Vrienden van ons komen nu ook met groepjes om hun jaarlijkse hoeveelheid Portugese wijn en port aan te schaffen.

We hebben ons inmiddels beperkt tot Dourowijnen en port van kleinere en voor ons lokale huizen. Lokaal houdt in uit de driehoek Pinhão – Régua – Sabrosa. De keuze van de wijnen is elk jaar een puzzel. Je wilt de succeswijnen erin houden, maar je wilt ook nieuwe dingen presenteren. Soms maken we ook uitzonderingen. Nieuw dit jaar waren onder andere de wijnen van Ferradosa van een telg van de Cálem familie. Na de verkoop van het huis Cálem aan het begin van deze eeuw bleef de quinta in het bezit van de familie. De huidige Joaquim Cálem erfde de Quinta da Ferradosa van zijn vader Joaquim. De quinta ligt een stuk buiten de bovengenoemde driehoek, zelfs aan de andere kant van de Valeira dam. Deze dam kwam gereed in 1976 en zette een deel van de quinta onder water. Later werd de quinta geherstructureerd en beplant met de bekende drie: Touriga Nacional, Touriga Franca en Tinta Roriz. Toch hebben we besloten om wijn van deze quinta mee te nemen, omdat de wijnen goed zijn en twee van de drie ook voorbeelden zijn van de nieuwe trend, minder eiken. Sterker nog, helemaal geen hout.

Toch blijken onze gasten nog vast te houden aan de meer traditionele stijlen. De reserva wijnen waren toch het meest in trek. Hiervan hadden we goede voorbeelden bij ons van onder andere Odisseia en Vieira de Sousa. Heerlijk deze winter bij stevige kost of voor het kerstdiner.

We stellen voor om het nieuwe jaar in te luiden met lekkere Portugese bubbels. Dat zou een mooie espumante van Baga uit Bairrada kunnen zijn. Traditioneel het mousserende wijngebied van Portugal. Maar je kunt bij voorbeeld ook kiezen voor de heerlijke Gouveio van Vertice uit de Douro.
In ieder geval, wat jullie ook kiezen …. BOAS FESTAS!

En tot in het nieuwe jaar,

Jet en Ronald (Mesão Provesende)