Port & de Douro: Herinneringen

Deze keer wil ik graag over ons werk schrijven…en wat is ons werk, dat zijn onze gasten. Uiteindelijk zijn het onze gasten die ons werk leuk maken. Tuurlijk zijn er ook gasten die alle energie uit je trekken, maar daar wil ik het niet over hebben, aan elk werk zitten vervelende kanten tenslotte.  Nee ik wil het hebben over de leuke kant van ons werk. De leuke, boeiende, inspirerende gasten dus.

Omdat je onze B&B (eigenlijk zijn we meer dan alleen maar B&B, we zijn een beleving, zoals pas iemand het noemde) kunt boeken via meerde sites, krijgen we ook gasten uit alle hoeken van de wereld, wat het weer erg interessant maakt. Met name ook omdat we diners doen, en met alle gasten die op dat moment mee willen eten aan tafel zitten en er aardig wat wijnen en ports worden geproefd, komen de verhalen los.

Zo valt me op dat er erg veel gemixte stellen zijn. Leuk als je dan hoort hoe en waar ze elkaar zijn tegen gekomen. In Londen werken erg veel mensen uit Nieuw Zeeland en Australië, ben ik achter gekomen. Handig werk ervaring, maar zeker ook een leuke manier om Europa te ontdekken.

Zelf kan ik niets, behalve dan een B&B runnen en zorgen dat we een erg hoge reviewranking hebben, maar ik bedoel tekenen, aardewerk maken, beelden maken, muziek maken en boeken schrijven. Daarom vind ik het zo leuk om deze mensen tegen te komen. Zo hadden we een Belgische saxophonist/bass clarinettist. Gelijk opgezocht en naar zijn muziek geluisterd. Ook hadden we  een bekende Nederlandse schrijver hier verleden jaar, die inmiddels vader is geworden. Prachtig boek trouwens!

We kregen een mooie zeefdruk, gemaakt door een Engels echtpaar, dat bij ons verbleef. Ze vertelden me dat ze dat van elke vakantie maakten van de bloemen en planten die ze tegen kwamen. Onze tuin was daar erg geschikt voor zeiden ze. Gasten willen altijd weten waarom wij naar Portugal zijn vertrokken, maar vaak hebben ze zelf ook een heel speciaal verhaal. Een jong stel dat kan reizen omdat ze via internet en vanaf elke plek ter wereld  kunnen werken. Wie droomt daar niet van…………werken en reizen tegelijk!

herinneringen

We hebben veel terugkerende gasten, waarvan er een stel meer “vrienden dan gasten” zijn geworden. Zo leuk als die dan weer komen en allerlei lekkers meenemen uit Nederland. Maar ook de maple syrup is favoriet bij ons.

Fijne gesprekken, waarop je weer een poosje kunt teren, maar waar je ook wel door aan het denken wordt gezet. Een mooie uitspraak die ik wel vaker tegen mezelf herhaal is: goed is genoeg, perfect hoeft niet. Mensen die zoveel mensenkennis hebben die je gelijk “doorhebben” na een gesprek. Natuurlijk zijn er ook gasten die een nachtje blijven, niet mee eten en weer verder trekken. Zelfs met hen kan je via de reserverings emails een band op bouwen.

Gasten die ons kennen en weten dat we veel met wijn bezig zijn, en dan heb ik het met name over Ronald, brengen ook wijnen mee uit hun land. Wijn uit Zuid Afrika bijvoorbeeld, maar ook wijn uit Duitsland en Frankrijk, wat voor ons leuk is omdat je die hier moeilijk kunt kopen. Naast de ahornsiroop kregen we uit Canada laatst een ijswijn gemaakt van appel. Of een aquavit die op een port vat was gerijpt uit Noorwegen.

Op de kamers hebben we gastenboekjes liggen, waar gasten hun ervaring bij ons, in kunnen schrijven. Hoe leuk zou het niet zijn om er een fotootje bij te plakken of een kaartje of een tekening of een ander werkje, zodat je je gasten altijd herinnerd! We zouden dan al een boekenkast vol met leuke herinneringen hebben…