Port & de Douro: Feestje

Boeren klagen natuurlijk altijd. Ook in de Douro. En ook dit jaar. Ongeveer dertig procent minder opbrengst en daar bovenop ook nog te weinig mensen om de deze geringere aantallen te plukken. Maar soms is er ook wat te vieren in de Douro. Anders dan de gebruikelijke jaarlijkse feesten ter ere van alle beschermheiligen.

Soms halen mensen de respectabele leeftijd van 90 jaar. Dat was reden voor een feestje voor het huis Vieira de Sousa. En vanwege het feit dat ze tien jaar bestaan als wijn- en portproducent in de moderne zin van het woord. De familie maakt al vijf generaties port, maar hoofdzakelijk voor de grote porthuizen als Taylor’s en Churchill’s.

Luísa Borges begon tien jaar geleden na haar studie enologie en stage bij Taylor’s met het inventariseren van de voorraden port die liggen opgeslagen verspreid over de vier quinta’s die ze In bezit hebben. Het blijkt dat ze ongeveer een miljoen liter port hebben van wisselende kwaliteit en leeftijd. De afgelopen tien jaar is ze bezig geweest om de port van mindere kwaliteit te verbeteren door te blenden met port van de recente oogsten. Deze ports hebben een flinke opfrisbeurt ondergaan. Zo hebben ze nu een mooie standaard fine tawny van vijf á zes jaar oud. En hebben ze inmiddels ook  al diverse oudere tawnies uitgebracht. Als klap op de vuurpijl nu een negentig jaar oude tawny, gepresenteerd samen met haar zus Maria Eduarda, ter ere van de verjaardag van hun vader. Een prachtige, verfijnde en geconcentreerde port.

Deze port is ook nog in een prachtige fles gestopt ontworpen door Vista Alegre. De prijs is nog niet bekend. We hebben hem wel mogen proeven, samen met andere mensen uit de handel, ook internationaal, maar ook met de mensen uit het dorp Celeirós.

Celeirós leek wel even het centrum van de wereld. Afgelopen weekend organiseerde Quinta do Portal een speciaal diner met bier en wijn. En daar hadden mijn zoon en ik onszelf, weliswaar tegen betaling, voor uitgenodigd. Bier wordt steeds populairder en je ziet zelfs dat wijnproducenten geïnteresseerd raken in de productie van bier. Bijvoorbeeld Quinta de la Rosa en ook dus Quinta do Portal, samen met brouwerij Letra uit Braga. Een bijzonder etentje waar bij de diverse gerechten verschillende bieren naast elkaar werden geproefd, maar ook bier naast wijn. Erg interessant. Er ontstaat ook een soort kruisbestuiving. Letra laat bij voorbeeld bier vergisten en rijpen op gebruikte portvaten van Quinta do Portal. Deze vaten zijn door Portal eerst gebruikt voor witte wijn, daarna rode, vervolgens een paar jaar voor moscatel voordat ze voor port werden gebruikt.

Maar het summum was een witte wijn gemaakt op vaten die meer dan tien jaar gebruikt zijn door Portal en Letra, waarvan de laatste jaren voor bier, waardoor je een lekkere frisse een licht bittere, hoppige smaak door de wijn heen proefde. Heel speciaal.

De oogst is achter de rug en daardoor lijkt er meer tijd voor het organiseren van andere leuke dingen. Zoals maandag al weer: een ritje met de Presidential Train georganiseerd door Niepoort, met een bezoek aan hun adega in Vale de Mendiz, net als Celeirós gelegen in het Pinhão-dal. Hierover later meer.