PR16 LLE – Percurso da Fonte Benémola

Eerder besteedde ik al eens aandacht aan diverse wandelmogelijkheden, in onder andere de Algarve. De Percurso da Fonte Benémola is een korte wandelroute die nog niet eerder uitgebreid aan bod kwam. Afgelopen oktober sliepen we een nachtje in de buurt, dus dit was de uitgelezen kans om hem eens te lopen. Ideaal voor als je graag de andere kant van de Algarve wilt bekijken!

De Percurso da Fonte Benémola is een circulaire wandelroute die voor iedereen, die redelijk goed te been is, te doen is. Het landschap is voornamelijk vlak en je kunt zelf je tempo bepalen. De paden zijn goed begaanbaar en staan duidelijk aangegeven. Het pad begint bij ‘Fica Bem’, waar een oude kalkoven staat, hierin werd vroeger ongebluste kalk gemaakt. Als je vervolgens vanuit hier door de vallei loopt, zie je gelijk het groene landschap van het riviergebied.

Wij liepen deze wandeling in het najaar toen alles aangenaam was qua drukte (er stond een aantal auto’s op de parkeerplaats) en de beek heerlijk rustgevend kabbelde. Ik denk dat we niet meer dan een handvol mensen tegenkwamen (allen bij de picknickplaats), maar we werden wel vergezeld door ontelbare vogeltjes. De wandeling bedraagt ongeveer 4,5 kilometer en is in een rustig tempo af te leggen in ongeveer anderhalf uur. Wij waren met een uur en tien minuten weer terug op het beginpunt. De route loopt heel praktisch in een grote lus terug naar het beginpunt. We hebben onderweg rustig de tijd genomen om de omgeving in ons op te nemen, te genieten van de rust, de beek van dichtbij te bekijken en wat foto’s te maken. 

Percurso da Fonte Benémola

Langs de route kom je behalve prachtige natuur een traditionele mandenvlechter tegen, verschillende waterbronnen, een kalkoven en bij de ‘fontes’ staat in de schaduw een aantal picknicktafels. Onderweg staan verschillende bordjes met aanvullende informatie over de lokale flora en fauna. De rivier zelf is omgeven door een verscheidenheid aan wilgen, essen, populieren, laurierbomen, oleanders, tamarisken, bramen en riet. Er stond gelukkig water in de rivier Benémola toen wij er waren. Maar helaas niet voldoende voor charmant kabbelende watervalletjes. 

De heuvels in het uiterste zuidoosten van dit beschermde gebied zijn uitgehouwen in leisteen en bedekt met kurk– en steeneiken. Hier is de overgang tussen de Barrocal* en het landschap van de Serra* goed te zien. Je vindt er ook de overblijfselen van een watermolen, die ooit door de lokale bevolking werd gebruikt om graan te malen. Het startpunt van de route ligt ten noordwesten van het dorp Querença en wordt langs de weg duidelijk aangegeven met borden. Dankzij de beschutting van de vele bomen is deze route ook in de zomermaanden prima te doen.

Percurso da Fonte Benémola

* De Algarve is onder te verdelen in een drietal natuurlijke subregio’s: Litoral, Barrocal en Serra, de barrocal is de regio gelegen tussen de kust (litoral) en de bergen (serra). Deze subregio’s doorkruisen de Algarve in de lengterichting, waarbij de centrale regio breder is dan de uiteinden.