Je kent het wel, die filmpjes waarbij Amerikanen eten proeven uit een bepaald land. Zo zag ik het laatst het filmpje “People try Portuguese food for the first time“. Vaak wordt er gegruweld van het geproefde eten, maar van het eerste gerecht uit Portugal werd volop genoten. Het was de francesinha, een sandwich uit Porto, boordevol vlees. Wil je het ook eens proberen? Dan eet je een heerlijke bij bijvoorbeeld Café Santiago in Porto. Maar je kan het ook zelf maken met dit recept.
Deze sandwich is niet het beste idee als je aan de lijn bent of een vegetariër. Het bestaat uit verschillende soorten vlees, gesmolten kaas en een hoop saus. De boterhammen sneeuwen misschien wat onder te midden van alle overige ingrediënten, maar ze zitten erin, echt. De saus bepaalt voor een groot deel de smaak. Traditioneel is het een saus op basis van tomaten, bier en piri-piri, maar ieder restaurant voegt zo zijn eigen geheime ingrediënt toe. Een francesinha smaakt dus overal anders. Soms wordt het geserveerd met een gebakken ei en/of patat er bovenop. Ook jij kan op het volgende recept dus variëren naar eigen smaak.
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!














Krijg je die bouillonblokjes gewoon in de supermarkt in Portugal?
Jazeker! Wellicht dat deze variant alleen bij de wat grotere supermarkten ligt en niet bij de kleine (buurt)winkeltjes.
Wordt de eidooier niet droog als je het een kwartier in de oven zet op 180 graden?
Dat lijkt mij wel, ja. Ik pas het gelijk aan!