Jardineira

We blijven nog even in de herfstige/winterse sferen met de recepten. Want wat is er nou lekkerder is deze tijd dan stevige soepen, ovengerechten en smaakvolle stoofpotjes?! Gelukkig weten ze daar in Portugal ook wel raad mee. Dus na de boerensoep van vorige week, dit keer een lekkere stevige stoofpot vol groentes en rundvlees. Een ideaal gerecht voor als het dit weekend echt gaat sneeuwen!

Ook lekker om een chouriço in plakjes mee te garen! Voeg deze dan samen met de groentes toe.

Ingrediënten

700 gram rundvlees (bijvoorbeeld riblappen)
1 grote ui
2 tenen knoflook
2 rijpe tomaten (of een blikje gepelde tomaten)
1 laurierblaadjes
2 wortels
400 gram erwtjes (diepvries)
Snijbonen
3 a 4 aardappels
1 bouillonblokje rund
Olijfolie
Peterselie
Witte wijn
Zout & peper

Bereiding

Zet een braadpan op het vuur en doe hier een scheut olijfolie in. Voeg de in blokjes gesneden vlees toe en bak bruin rondom. Snipper de ui en pers de knoflook. Voeg dit toe aan het vlees. Bak op laag vuur glazig. Breng op smaak met zout en peper en roer alles even goed om. Doe na een paar minuten de in stukjes gesneden tomaat (of het blikje gepelde tomaten), het laurierblaadje en wat fijngesneden peterselie erbij. Roer weer door en laat een paar minuten door pruttelen.

Nu gaat er een vol glas wijn, het bouillonblokje en wat water bij. Zet het vuur laag en laat sudderen tot het vlees heerlijk zacht is. Snijd in de tussentijd vast de groentes. De wortels mogen in dikke plakjes, de aardappels in blokjes en de bonen, min de eindjes, in drieën. Ontdooi ook de erwtjes vast. Zodra het vlees lekker zacht is kunnen de groentes bij in de pan. Roer voorzichtig om, proef of er nog zout en/of peper bij moet en kook gaar (10 a 15 minuten).

Bom apetite!